Параграф22 Daily

§22 Новини

Екс-съдия Румяна Ченалова: От Дончев разбрах, че пари няма, решения няма, компетентност няма

Томислав Дончев (вицепремиер на България - бел. р.) гостува в сутрешния блок на БТВ (в събота 14 март 2020 г. - бел.редактор). На въпроса - "Как държавата ще подпомогне хората, останали без доходи и бизнеса?" /както решиха други европейски държави и САЩ/, отговори така:

в другите държави още не са взети решения"??????

ук нещата не са лесни. Тук нещата не са само фискални, но и МОРАЛНИ. Колко от данъците, които плащате, бихте предпочели да отидат като субсидия за някой хотел или ресторант?" - пита Т. Дончев Жени Марчева. И тя отговаря: "Бих предпочела да отидат за заплата на лекарите". "Добър отговор"- обобщава Т. Дончев и започва да ни упреква, че говорим за пет сестри, които отказали да отидат на работа, вместо за другите, които изпълнявали дълга си, пише Румяна Ченалова в Liberta.bg.

Не можело да се каже как ще се увеличат заплатите на медицинските работници, защото Дончев бил сериозен човек, но колегите работели. Имало анонси за европейска помощ - 240 млн. лева. Имало разчет за 3 милиарда лева евентуални загуби за бюджета, но вирусът е непознат. (???)

Не можело да се разчита държавата да поеме плащанията от всички кредити в някой хотел или ресторант, защото това било не само финансово невъзможно, но и не е морално.

От цялото интервю разбрах, че:

1. Правителството не спи и работи, но конкретни социално-икономически решения и мерки няма;

2. Четири часа правителството е отделило на санкциите за нарушения на карантина и забрани, но все още няма реална представа с какви пари разполага бюджета, кого ще подпомогне и как;

3. Фискални възможности за пълна компенсация няма;

4. Не е морално да се субсидират хотели и ресторанти с парите от нашите данъци.

Моят извод е - пари няма, решения няма, компетентност няма. Има само разочарование, че европейската помощ е малка.

В тази криза със страшна сила се откроиха два факта:

1. Не вярваме на управляващите и подозираме, че всяко тяхно действие е мотивирано не от грижа за народа, а от грижа за себе си.

2. не се страхуваме толкова от вируса, колкото от вероятността кризата да спаси третия мандат на Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във