Параграф22 Daily

§22 Новини

Експерт: Кражбата на тефтерчетата е случайна! Дали обаче някой ще повярва...?

Вещото лице Стефан Бенчев заяви, че кражбата на тефтерчетата на Филип Златанов е напълно случайна. Той се оплака, че с колегите му нямат условия да работят. Експертът разказа пред bTV и Нова телевизия какво се е случило в деня на изчезването на вещественото доказателство по делото срещу бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси.

На 5 ноември тръгнал да върне тефтерчетата в следствения отдел на Софийска градска прокуратура, който се намира на столичната ул. "Монтевидео". Вместо да вземе такси, както обикновено правел, този път решил да ползва собствената си кола.  "Следобед тръгнах от дома си с личния си автомобил. Попаднах в непознат за мен район, опитах се да изляза на „Цар Борис III”. При преминаването по „Монтевидео” подминах отклонението за следствието, след това търсих къде да обърна без да предизвикам катастрофа. В един момент спрях, огледах колата и видях, че задната дясна гума е спукана", разказа Бенчев, който е бивш полицай.

Спрял и поради липса на резервна гума се отдалечил, за да потърси помощ. Открил гумаджия, но той му казал, че няма възможност да помогне. На връщане експертът  се отклонил встрани "до едни храсталаци по малка нужда" за 3-4 минути. През това време колата му е била без надзор, макар да твърди, че е била заключена.

Бенчев обясни решението си да не сигнализира незабавно в полицията от една страна с това, че "нямал превоз дотам", освен това като се обадил на тел. 112, му казали да подаде сигнал на следващата сутрин. Експертът добави, че е бил стресиран от ситуацията, в която изпаднал, а от друга страна за него това били обикновени документи, с каквито постоянно работи, затова не казал на полицаите какви са точно.

"Живея в центъра и съдилищата са ми на еднакво отдалечено разстояние и пътувам с градския транспорт, с трамвай, а най-често пеша ходя до съдилищата и пренасям документите в чантата си. Тези веществени доказателства няма къде да бъдат държани, на вещите лица не са ни създадени условия да работим в стаи подобни на адвокатски стаи. С документите се работи в стая, в условия, които наподобяват лабораторните", каза още Бенчев.  

Вчера и главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че вижда чисто криминално деяние в изчезването на тефтерите, а не теория на конспирацията. Според него кражбата едва ли ще повлияе на по-нататъшния ход на делото, тъй като в съда имало заверени копия. Все пак прокуратурата ще проверява както действията на експерта, който вече е разпитан, така и на полицаите. От МВР заявиха, че една седмица изобщо не са знаели, че търсят въпросното веществено доказателство, разследвали рутинна кражба на документи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във