Параграф22 Daily

§22 Новини

Експерт: Половината бензин не е бензин

При промяна на организацията на работата сме достигнали до 43% отклонение в качеството на проверените от нас горива. В рамките на няколко месеца над 5 пъти за съжаление се повишиха пробите с отклонение в качеството. Това каза инж. Стефан Цанков, председател на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТ). Той е ръководител на агенцията от няколко месеца и признава, че когато оглавил държавната структура получавал доклади, че всичко по места е перфектно, че отклоненията не надвишават 8%. Днес той обясни защо се е стигнало до този висок процент отклонения, констатирани в момента. "Проверките на агенцията започнали да извършват от инспектори, които не са от съответната област, а информация за участието им в самите проверки инспекторите получават не повече от един час преди самата проверка. От два месеца имало и масирани съвместни проверки с НАП и Агенция "Митници".

"Тъй като много от самите бензиностанция се оплаквали, че получават горивото с проблем, от агенцията започнали проверки и на петролни бази. До преди няколко месеца нямаше установени нарушения с години наред в петролна база", каза Цанков. Сега в 4 от 10 обекта са били открили отклонения в качеството на горивата и на всяка от тези бензиностанции ще бъде наложена санкция до 500 000 лв.

Цанков призна и за вътрешни проблеми и каза, че в малкото случаи, които информират инспектори по места, засичат изтичане на информация и предупреждаване на проверявани обекти. Умишлени грешки били засечени при проверките в документацията, заради които актовете автоматично падат в съда. Фрапантни грешки, които смятат, че са умишлени, засега има в 3 случая, които при обжалване задължително ще паднат в съда.

"Разделяме се и ще продължим да се разделяме с хора, които допускат такива съществени грешки", каза Цанков и посочи, че при тях всички актове се обжалват. От март до момента около 40 души са освободени от общо 351 служители на агенцията. В някои административни съдилища скоро се надяват да се срещнат с ръководителя на административния съд в Габрово, където всички актове падат. Целта е да има уеднаквена практика.

Информацията за проблемите и установените нарушения след като приключи вътрешната проверка в агенцията ще бъде оформена в доклад, който ще бъде даден на прокуратурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във