Параграф22 Daily

§22 Новини

Експертиза ще доказва автентичността на откритата при спецакция картина на Полък

Number 5

Картината, за която се предполага, че е на художника Джаксън Полък, се съхранява при подходящи условия и с нужната охрана, съобщиха от Софийска градска прокуратура.

Назначена е експертиза за автентичност и идентификация на произведението. Картината би могла да е автентична, но са необходими допълнителни изследвания.

Както е известно, по-рано днес бе съобщено, че творбата вероятно е на световноизвестния художник експресионист Джаксън Полък. Тя е открита в България при спецоперация на ГДБОП и гръцките служби за борба с организираната престъпност под координацията на Европол. По оценка на експерти цената на подобна картина може да достигне до 50 млн. евро.

От ГДБОП не разкриват къде е била намерена картината. Разследването е започнато в условията на неотложност на 18 февруари, след което делото е изпратено на СГП, където незабавно е било прието по компетентност от прокурор. В хода му ще се установи дали евентуално картината представлява културна ценност, която не е идентифицирана и регистрирана и дали тя е предлагана за отчуждаване или е била отчуждена.

Произведението е приобщено като веществено доказателство по делото. Разследването продължава от ГДБОП под ръководството и надзора на СГП.

Един от най-великите американски художници за всички времена Джаксън Полък има огромен принос за развитието на движението на абстрактния експресионизъм. И до ден днешен той продължава да бъде един от най-известните американски художници. Славата си той дължи на неподражаемия си стил на рисуване. Полък започва да използва течна боя през 1936 г. на една от експерименталните работилници, организирани от мексиканеца Давид Сикейрос в Манхатън. Техниката му се състои в изливането на боя върху платното. Така са създадени картините му "Male and Female", "Composition with Pouring I". По-късно се мести в Спрингс, където започва да рисува върху разстлано на пода платно. Така той развива метод, който сам нарича "капкова техника“ и започва да използва синтетични бои, наричани алкидни енамели, сравнително ново средство по това време. За нанасяне на боята Полък използва твърди четки, пръчки и дори спринцовки. Неговата техника за изливане и капене на боя е смятана за предшественик на екшън пейнтинга.

Полък създава една от най-известните си картини по време на неговия т.нар. „капков период“, който трае от 1947 до 1950 година. Картината Full Fathom Five е един от най-ранните шедьоври на Полък, именно от този период. Най-известната и най-скъпа картина на Джаксън Полък е Number 5  от 1948 година. През 2006 г. тя е продадена на търг на неизвестен купувач за невероятните 140 милиона долара. Number 5  се смята за превъзходен пример за брилянтните умения на Джаксън в капковата живопис и важен епизод от развитието на абстрактния експресионизъм.

През съзнателния си живот Джаксън Полък страда от алкохолизъм. Умира на 44 години при автомобилна катастрофа, след като седнал зад волана пиян.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във