Параграф22 Daily

§22 Новини

Експлозии в Брюксел - две на летището и три на метрото

Поне два взрива са поразили залите за заминаващи пътници на летище "Завентем" в Брюксел, съобщиха медии. Засега не е потвърден броят на пострадалите. Според някои медии има 11 убити и над 25 ранени. Кадри от мястото показват сринатата стъклена фасада на част от терминалите, срутени тавани, избити врати. Част от пътниците са били отведени към пистите. Аерогарата е спряла работа, сочи БТА.

Две силни експлозии са избухнали на летището в белгийската столица Брюксел - "Завентем", съобщи британската ВВС. По първоначални данни 11 души са убити, а 25 са ранени. Информацията за жертви е потвърдена от говорителя на федералната полиция на Белгия. От българското Министерство на външните работи съобщиха, че към момента няма данни за загинали или ранени български граждани.

Взривове са отекнали в три от централните станции на метрото в Брюксел, съобщават местни медии. Според първите информации са били взривени станциите "Шуман" под сградата на Европейската комисия и в непосредствена близост до Съвета на ЕС и Европейския съвет, както и станцията "Малбек", на 300 метра по-надолу, и на станцията "Ар Лоа", близо до сградата на Федералното правителство на Белгия.

Засега кадри от мястото на събитието потвърждават само експлозии в станцията "Малбек". Съобщава се също за стрелба в района.

Всички метростанции в Брюксел са затворени.

Броят на загиналите в резултат на взривовете на летището в Брюксел е достигнал до 17 души, а десетки са ранени. Това бе съобщено от работещите на място спасителни екипи, предаде ТАСС. „В момента има 17 загинали и няколко десетки ранени. Броят на хората, получили леки наранявания е труден за изчисляване. В залата за пристигащи, където са избухнали взривовете се е срутил окачения таван", заяви работещ на мястото на взрива пожарникар.

Снимки в социалните медии от аерорта показват дим над един от терминалите, а прозорците са изпотрошени. Районът е отцепен. Причината за експлозиите, избухнали в залата за заминаващи пътници, все още не е известна.

Според първоначалните информации единият взрив е избухнал до гишетата за чекиране на "Америкън Еърлайнс".  "Летището е затворено, а самолетите са с изключени двигатели", съобщи служител на "Завентем" пред местното издание "Льо Соар".

Спрян е релсовият транспорт към летището, а пътниците са евакуирани.

Взривовете избухнаха четири дни, след като единственият оцелял пряк извършител на атентатите в Париж на 13 ноември Салах Абдеслам бе задържан в Брюксел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във