Параграф22 Daily

§22 Новини

Екстремистка група на АУЕ е идентифицирана в руския затвор "Матроская тишина"

Екстремистка група затворници е била идентифицирана в СИЗО-1("Матросская тишина") в Москва. Това съобщиха пред журналисти в понеделник от пресслужбата на столичната прокуратура. „Прокурорите установиха, че на територията на институцията действа екстремистка група лица измежду задържаните, която е част от структурата на международно обществено движение „Арестантско углавно единство“(АУЕ), забранено на територията на Руската федерация.

Членовете на АУЕ пречат на служителите на следствения арест да изпълняват служебните си задължения, отказват да спазват законовите изисквания на администрацията на институцията, нарушават реда на задържане, организират доставката на забранени вещи на територията на следствения арест и събират средства за подпомагане дейността на организацията.

Пред ТАСС представителят на Главното следствено управление на Следствения комитет в Москва Юлия Иванова е заявила, че наказателно дело е образувано въз основа на материали от прокуратурата по Наказателния кодекс на Руската федерация (организация на дейност на обществена организация, по отношение на която съдът приема окончателно решение за забрана на дейности във връзка с извършване на екстремистки дейности) и част 1 на чл. 282.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация (финансиране на екстремистки дейности).

Иванова е казала още, че престъпниците, задържани в „Матросская тишина“, са организирали клетка на АУЕ в зандана не по-късно от юни 2020 г., „популяризирайки престъпен начин на живот и извършвайки незаконни действия срещу служителите на реда“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във