Параграф22 Daily

§22 Новини

Електронни гривни и заместващи документи ще ограничат престъпленията от рецидивисти

Eлектронните гривни за осъдените на първа инстанция и срещу които се водят дела, могат да помогнат за намаляване на престъпленията, извършени от рецидивисти. Тезата обедини в студиото на bTV депутатът от Патриотичен фронт Емил Димитров-Ревизоро, бившият зам.-директор на Института по психология на МВР Росен Йорданов и адвокатът Димитър Марковски.

След нападението на лекарски екип в Хасково от рецидивист или след жестокото убийство на Вероника Здравкова във Велико Търново пак излезе на дневен ред въпросът какво се случва с осъдените престъпници, които не са в затвора и продължават да извършват криминални деяния.

„В голяма степен хората се разхождат свободно заради процедурни неточности", коментира Йорданов. Според него не може определянето на присъда да зависи само от закона, а трябва да се взема предвид и криминалното досие и досегашните прояви на престъпника.

Според адвокат Марковски не може промяната на законите да се случва само в отговор на обществените очаквания и на избухнало напрежение. Той даде за пример инициативата лекарите да бъдат вкарани в списъка с длъжностните лица, така че нападенията срещу тях да са квалифицирано престъпление. Когато се е разшумяло за подобна промяна, е имало опити тя да бъде прокарана, но това не се е случило.

„Задължително трябва да стане използването на гривни", каза и Димитров и допълни, че парламентът е получил уверение от главния прокурор Сотир Цацаров, че това ще се случи в най-скоро време.

В края на разговора психологът от МВР Росен Йорданов призова да не се връщаме към примитивните форми на наказание, а да изобличаваме тези, които не си вършат работата.

Адвокат Димитър Марковски заяви, че смъртното наказание няма да е панацея. "Ще влезем в противоречие с Лисабонския договор. Мерките на главния прокурор са читави, разумни, практични", каза юристът. Според депутата от ПФ и бивш митнически шеф Емил Димитров - Ревизоро - гривната, промяната на статута така че обвиняемият да не може да напуска мястото, където се подписва, заместващ документ, който му де дава вместо лична карта и международен паспорт, ще помогнат. "Извършителите на престъпление ще могат всичко да вършат тук, но да не напускат страната", каза Ревизоро.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във