Параграф22 Daily

§22 Новини

Елена Йончева: Крахът на върховенството на закона в България ще бъде обсъден в ЕП

"Крахът на върховенството на закона в България ще бъде обсъден в Европейския парламент. Това е голям пробив". Това каза пред БНР евродепутатката от Европейските социалисти и демократи/БСП Елена Йончева, член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП, в която ще се проведе дискусия за състоянието на върховенството на закона в България. Обсъждането ще е в началото на септември. Тя уточни, че това ще се случи въпреки съпротивата на ЕНП и на ГЕРБ: "Това не е регулярна дискусия. ЕНП нямам информация да е подкрепила нито внасянето на такава точка, нито провеждането на такава дискусия".

В предаването "12+4" Елена Йончева заяви, че е получила уверението от комисар Вера Йоурова, че България продължава да бъде наблюдавана от ЕК за спазване на върховенството на закона: "Фактът, че тази точка влезе в дневния ред и ще бъде обсъждана, доказва, че Механизмът за сътрудничество и проверка не е отпаднал и ние продължаваме да бъдем наблюдавани".

По думите на евродепутатката кризата с корупцията и със свободата на медиите няма да бъде преодоляна изведнъж, след като си отиде правителството на Бойко Борисов: "Тепърва битката ще започва, независимо кои сили дойдат на власт. Това ще изисква едни постоянни усилия и в София, и в Брюксел".

Йончева съобщи, че евродепутати са подписали писмо до Шарл Мишел - председател на Европейския съвет, в което настояват да бъде обвързано върховенството на закона в България с многогодишната финансова рамка: "ЕНП не може дълго да си затваря очите пред случващото се в България и пред липсата на върховенството на закова в България, защото самото ЕНП се дискредитира", коментира още Елена Йончева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във