Параграф22 Daily

§22 Новини

Eлена Йончева: Нинова знаеше, че прокуратурата ще ме атакува

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е предупредила Елена Йончева, че прокуратурата ще заведе срещу нея дело за пране на пари, ако не се откаже от разследването за „къщата в Барселона“. Това разкри самата Елена Йончева пред EURACTIV. Разговорът е бил проведен през юли 2018 г., като Йончева тогава е мислила, че Нинова е искала да я предпази. Днес обаче тя е убедена, че Нинова е „предавала послание на властта“. „Беше в края на юли, в сградата на парламента, беше петъчен ден. Корнелия Нинова седна до мен в пленарната зала, в залата почти нямаше хора. Преди това бях обявила пред журналисти, че ще продължа разследването за къщата в Барселона, което не е мое. Това е журналистическо разследване, но аз ще го продължа, като използвам всички средства, за да се стигне до истината. Г-жа Нинова ми каза, че ако продължа това разследване като евродепутат, тя има информация, че срещу мен ще бъде повдигнато обвинение от прокуратурата. Аз ѝ казах, че няма от какво да се притеснявам и ще продължа това разследване. Тогава допусках, че г-жа Нинова просто иска да ме предпази от евентуален удар на прокуратурата и я уверих, че нито аз, нито тя има от какво да се притеснява, защото в моята биография няма нещо, което да е притеснително“, каза Йончева, която е евродепутат (БСП, Алианс на социалисти и демократи).

„Към края на годината получих искане на прокуратурата за сваляне на имунитета, представиха ми информация кога са започнали да събират информация, за да образуват този сигнал – това е август месец, един месец след разговора с Нинова”, допълни Йончева.

На въпроса дали Нинова е действала по поръчка на Борисов, Елена Йончева отговори: „По чия поръчка е действала Нинова можем само да гадаем, аз казвам какви са фактите. Но когато няма политическа подкрепа за моите сигнали, защото те са общо три, не е само къщата в Барселона, тези сигнали вече не стоят сериозно, изглеждат като една лична битка. Аз нямам лична битка с Борисов. Освен това никога г-жа Нинова не е отправяла искане към г-н Цацаров, към разследващите органи, да се обърне внимание за тези сигнали. Освен това, когато направих тази експертиза в американска лаборатория, не съм чула от г-жа Нинова, че има такава експертиза, която доказва, че това е гласът на Борисов. Вие какъв извод ще си направите?“

В петък Елена Йончева бе гост на предаването “Студио Хъ” по телевизия 7/8. Там тя каза, че няма съмнения в съществуването на договорка между Нинова и Борисов, защото вижда какво се случва сигналите, които е внесла срещу премиера. Йончева повтори, че не е получила подкрепа от лидера на БСП за тези сигнали, нито с подпис, нито с позиция. “Това е важен политически знак. Но дори след това не съм чула нито веднъж г-жа Нинова да е поискала разследване на тези сигнали. Поправете ме ако греша.”, коментира тя.

Йончева каза, че в резолюцията на комисията LIBE на Европейския парламент се обръща внимание на нейните сигнали срещу Борисов.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във