Параграф22 Daily

§22 Новини

Елизабет II почита Ричард III на първо кралско погребение от половин век насам

Кралица Елизабет II ще отдаде почитта си към средновековния владетел на Англия Ричард Трети, обрисуван от Шекспир като гърбав злодей, чиито тленни останки тази седмица ще бъдат препогребани тържествено чак 530 години след смъртта му, пише в. "The Daily Express". Това е свидетелство за неочакван обрат в отношението към един от най-противоречивите крале на Англия, отбелязва изданието. Ричард Трети (1452-1485 г.) е свален от престола по време на Гражданската война и е обрисуван като гърбав злодей в едноименната пиеса от Шекспир.  Със смъртта му настъпва краят на династията на Плантадженетите и на власт идват Тюдорите.

Мястото на Ричард Трети в историята е спорно. Прочутият драматург Шекспир го представя като тиранин, който - след предателството на лорд Стенли - граф Дарби, произнася историческата си фраза: "Измяна, измяна! Навсякъде измяна..!.". Други обаче твърдят, че владетелят е очернян съзнателно, за да бъде затвърдена в народната памет династията на Тюдорите, дошла на власт по спорен начин.

Крал Ричард Трети загива на бойното поле в сражението край Бозуърт през 1485 г. Той е последният английски крал, убит в битка. Тленните му останки бяха открити от археолози през 2012 г. в безименен гроб под автомобилен паркинг в Лестър и ще бъдат препогребани в катедралата тук на 26 март.

Тържествата започнаха в неделя със специална церемония в университета на Лестър, който участваше в разкопките на гроба и изучаваше тленните останки на монарха, загинал на бойното поле. Полагането на тленните останки на Ричард Трети в достоен за владетел гроб в катедралата на Лестър е първото кралско погребение след това на крал Джордж Шести - бащата на Елизабет Втора, през 1952 г.

Кралица Елизабет Втора, която досега се дистанцираше от тържествата по препогребването на Ричард Трети, е решила да отдаде почит към владетеля. Тя няма да присъства лично на церемонията в четвъртък, но е посочила за свой представител смятаната от мнозина за нейна любимка - графинята на Уесекс Софи. Съпругата на принц Едуард ще произнесе прочувствена възхвала от името на Нейно Величество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във