Параграф22 Daily

§22 Новини

ЕЛСА и Апелативeн съд - Пловдив организират състезание „Симулация на съдебен процес”

Европейската асоциация на студентите по право - ЕЛСА, съвместно с Апелативен съд-Пловдив и Окръжен съд-Пловдив, организират на 9 май в зала №1 на Апелативния съд в града, състезание "Симулация на съдебен процес", съобщиха от магистратурата. Ще бъде направена възстановка по реален случай от съдебната практика на наказателно дело, по което непълнолетен младеж е обвинен в убийство, извършено с особена жестокост.


Общо 21 студенти по право от Пловдивския университет ще участват в процеса. Част от тях ще се съдии, други пък съдебни заседатели, подсъдим, прокурор и адвокати. Техни колеги пък ще бъдат "призовани" и разпитани като свидетели. Веществените доказателства, с които обвинението твърди, че е извършено убийството, също ще бъдат предявени на страните. След това съдебният състав ще обяви присъдата.


Инициативата се организира с цел бъдещите юристи да се запознаят отблизо с работата на съдиите, прокурора и адвокатите и в реална обстановка да проследят протичането на един наказателен процес в съда. Присъстващите в залата ще могат да следят и текстовете от Наказателно-процесуалния кодекс, които ще се прилагат за всеки един от стадиите по делото на специално инсталиран мултимедиен екран.


Подготовката за симулирания процес продължи почти два месеца. Студентите се подпомагат от трима съдии и над 15 съдебни служители.


Гости ще бъдат магистрати, преподаватели и студенти от Юридическия факултет на Пловдивския университет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във