Параграф22 Daily

§22 Новини

Емил Димитров: Има няколко ВиК пред фалит

Враца, Габрово, Бургас, Стара Загора – има ВиК, които работят перфектно. Водосборовете са им далеч, но въпреки това управлението им е много добро, с великолепни ръководители. Това съобщи пред bTV министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

„Дупница, Сливен и Перник трябва да са най-печелившите предприятия, но те са пред фалит. Язовирите са на един километър от града, но заради лошо управление те са пред фалит, защото управителите им създават само проблеми. Има кметове, особено по морето, които умишлено си мълчат сега, за да създадат проблеми през лятото“, допълни Димитров.

На 18 януари правителството обяви, че строителството на водопровода от Белмекен към Перник ще отнеме 45 дни. Към момента са построени 3 километра от водопровода. „Има министри, които пряко се грижат за строителството, аз съм осигурил водата“, съобще още министърът на околната среда и водите.

„Да ви кажа ли какво се случва в Дупница? Водопроводът, който пълни язовира, от който трябва да се захранват питейните нужди, те го надупчили на 29 места, вкюлчително и ВиК-то си захранва свои източници. Като попитах защо го правят, след като язовирът е за всички, казват, че те с язовира отношение нямали. А на бюрото ми стои документ, в който се казва, че трябва да им разреша да ползват същия язовир. Едно село от 20 години няма нормално водозахранване, на всички избори обещават на хората вода, а до момента не се е случило нищо на практика. Вчера съм разрешил на „Напоителни системи“ да ходят през нощта да пуснат вода в един завод, за да може той аварийно да захрани това село, защото хората не могат без вода. Става въпрос за язовир Дяково, от който вчера разреших 800 куб.м. вода да отидат в един един резервоар в Бобов дол, оттам с помпи да се подаде за село Палатово, защото никой не си мърда пръста от 20 години насам по въпроса. Вчера в областната администрация намерихме документи, според които пред 20 години ВиК-то казало, че водопроводът не е на селото, а държавен, и настояват да се прехвърли“, уточни министърът.

„Повече няма да влизам в епистоларни кореспонденции с което и да е ВиК, освен с нормалните от Враца, Габрово, Бургас – нямам нищо против. Но тези, които непрекъснато се чудят как някой друг трябва да им свърши работата, няма да се занимавам“, закани се Димитров.

„Аз съм до водомера на язовира, аз съм до водомера на водосбора, това са моите задължения, няма да се занимавам повече с неща, които не са ми работа“.

На въпроса кой източи язовир Студена, Димитров отговори, че язовирът е източен неправомерно, и със сигурност не е виновен неговият предшественик Нено Димов. „Неговият корем не може да побере толкова вода. Проблемът със Студена е какво във всички язовири – трябвало е да има един огромен разходомер – като водомер. Издадена е заповед да се намали потреблението на вода, и когато са отишли да видят дали тази заповед се спазва, са видели, че водомерът е бил махнат, бил под наем, някакви хора си го били взели.

В края на месеца се оказва, че си ползват старото потребление и няма ограничение на водата, нито пък спазване на заповедта“, завърши Емил Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във