Параграф22 Daily

§22 Новини

Емоционалният дефицит е сред причините за незаконните гонки, твърдят психолози

В област Стара Загора от началото на годината са установени над 2600 нарушения на скоростта, съобщи началникът на сектор „Пътна полиция“ – Стара Загора главен инспектор Делян Славов. "Високата скорост, както и незаконно организираните гонки и дрифтове по улиците на селата и градовете са основните причини за инциденти, отнемащи най-много човешки животи", коментира началникът на "Пътна полиция" - Стара Загора пред БНР в града.

По думите на главен инспектор Делян Славов всички участъци в областта, които предразполагат към организиране на гонки, се посещават по график от патрулни коли.  От „Пътна полиция“ съветват гражданите да реагират своевременно и да подават сигнали за незаконни мероприятия, които са предпоставка за инциденти или нарушават обществения ред.

"Все повече младежи имат нужда от така нареченото „вдигане на адреналина“ и  гонките са форма на този стремеж към по-силни преживявания", коментира за Радио Стара Загора социалният психолог Дончо Донев. По думите му причина за това е загубата на способността на съвременните младежи да преживяват пълноценно различни емоции. Отговорност на възрастните е да научат по-младите как да живеят.

Освен да обезпечават материално децата си, родителите трябва да съпреживяват с тях емоции и да ги насърчават да вършат полезни за тях неща, които да оформят личности, съветва психологът.

Агресията вече се е превърнала в ценност за нашето общество. Тя доминира над останалите емоции и ако човек не показва достатъчно агресия не може да се впише сред останалите в групата. Това е посланието, което съвременното общество отправя към подрастващите, смята Дончо Донев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във