Параграф22 Daily

§22 Новини

Ericsson срещу Apple в три европейски съдилища заради глобалното лицензиране

Ericsson разкри, че съди Apple в три страни, а поводът е спор, свързан с глобално лицензиране. Делата се водят в Германия, Великобритания и Холандия, пише Bloomberg. В САЩ пък Ericsson се опитва да постигне споразумение с Apple за патентно лицензиране за технологии, които имат ключово значение за начина, по който мобилните устройства комуникират, както и за интелектуална собственост, свързана с интерфейса, батерии и операционни системи. От Ericsson твърдят, че Apple продължава да продава продукти по цял свят без да плаща за лицензи.

"Всеки трябва да вземе лиценз за технологиите, които му предоставяме“, коментира Касим Алфалахи, ръководител на звеното за интелектуална собственост в Ericsson. “Това е много сериозно нещо, като се има предвид за коя компания става дума“.

Въпросът раздели технологичната индустрия на две – на тези, които създават едни от основните начини, по които работят телефоните, и тези, които използват технологията в по-сложни устройства.

Apple плащаше такси на Ericsson преди лицензионното споразумение да изтече в средата на януари. Когато преговорите за подновяване не доведоха до резултат, компаниите се изправиха една срещу друга в съда, за да търсят решение по въпроса дали исканията на Ericsson са справедливи.

В жалбата, която Apple подаде срещу Ericsson през януари, компанията посочва, че цената на днешните електронни устройства се определя предимно от дизайна, операционната система и от сензорните възможности, които са уникални за всеки продукт. Apple заяви, че Ericsson “се стреми да използва своите патенти, за да присвои стойността на новите авангардни иновации на Apple” и обвини компанията в „злоупотреба с лицензионни практики“.

Въпреки че iPhone и iPad на Apple спечелиха потребителите през последните години, Ericsson помага на пионера на пазара на мобилни устройства в създаването на нейните телефони още от 90-те години. Ericsson продаде своя бизнес с мобилни телефони на Sony през февруари 2012 г., пет години след като Apple представи iPhone, който в момента е най-големият ѝ източник на приходи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във