Параграф22 Daily

§22 Новини

Ершов под конвой в следствието

Скандалния бизнесмен Денис Ершов е бил задържан на бургаското летище и в момента пътува под конвой към София, съобщи адвокатът му Анна Попова.nbsp; Причината е образувано досъдебно производство, което се води от следствения отдел на Софийска градска прокуратура (СГП) по повод сигнали за злоупотреби в ПетролАД. Олигархът може да бъде подведен под къдебна отговорност за източване на 1,2 млн. лева от петролната компания.


Бизнесменът е бил задържан вчера на летище Сарафово, когато се е връщал с полет от Москва. Полицаите го причакали на изхода на аеропорта, за да му връчат призовка във връзка с разследванията, които текат срещу него по жалби на неговите бивши съдружници в bdquo;Петрол АД. Самият Ершов отрича да е бил арестуван и заяви, че е на свобода. Според неговия адвокат, руския бизнесмен е получил призовка още през май, а от април се е намирал на лечение в болница Токуда. Оттогава досега на петролния бос са му били изпратени още няколко призовки. Защитата на руския бизнесмен твърди, че информирала прокуратурата за това къде се намира той. Освен това и експерти констатирали, че Ершов има влошено здраве, като го посетили непосредствено след извършена операция. На 28 юни магнатът бил призован от съдебна охрана в Гранд хотел Поморие, където е бил на рехабилитация след операцията. На следващия ден Ершов вече е обявен за национално издирване и му е забранено да напуска страната. Това ограничение обаче е било отменено mреди няколко дни. Името на Денис Ершов нашумя през 2000 г., когатоnbsp; ексдиректорът на НСС ген. Атанас Атанасов издаде заповед за изгонването от България на руския олигарх, на когото му бе забранено да влиза в страната за срок от 10 години поради заплаха за националната сигурност. С друга заповед по същото време бе изгонен бизнесменът Майкъл Чорни и още трима руски граждани.


Няколко години по-късно Софийски градски съд (СГС), а след това и Върховният административен съд (ВАС) постановиха, че забранителната заповед срещу Ершов е нищожна. Отменено бе и решението на шефа на НСС за изгонването на Чорни. От 2004 г. Ершов вече има право да влиза у нас.46-годишният Денис Ершовnbsp; навлиза в частния бизнес с петрол след 1989 г. и се издига се до вицепрезидент на външнотърговската фирма bdquo;Конекс - един от най-големите износители на петрол по онова време. През 1991 г. създава групата bdquo;Нафтекс. Бизнесътnbsp; у нас развива съвместно с Митко Събев, с когото стават основни акционери в bdquo;Петрол Холдинг.


През последните години обаче двамата взаимно се атакуваха чрез съда и медиите. През юни т.г. Ершов обяви, че е продал дела си от 47,5% в bdquo;Петрол холдинг на швейцарската компания Credit Mediterranee. За купувач бе посочен Кирсан Илюмжинов, бивш президент на Република Калмикия, председател на Международната федерация по шахмат и член на партията на Владимир Путин bdquo;Единна Русия. От своя страна Илюмжинов заяви, че е купил и други 5%, собственост на Александър Мелник, заявявайки намеренията си да финализира покупката и на останалите дялове, собственост на Митко Събев, като по този начин стане едноличен собственик на bdquo;Петрол. nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във