Параграф22 Daily

§22 Новини

ЕС и САЩ изместват БРИКС по привлекателност за инвеститорите

Очакванията за свиване на стимулите в САЩ причиниха значителни спадове на капиталовите потоци към развиващите се пазари. Някои от националните валути достигнаха невиждани досега дъна, като най-голямо отстъпление бе отчетено при индийската рупия и турската лира. Като други проблеми с особена важност в развиващия свят може да бъдат причислени ниските инвестиционни нива в Бразилия, както и прекомерния кредитен растеж в Китай.


По-рано експертите от Международния валутен фонд изразиха очакванията си в близкото бъдеще най-развитите страни да бъдат двигател на растежа на световната икономика с оглед на затрудненията сред развиващи се пазари. Еврозоната постепенно излиза от най-дългата рецесия в историята си, докато състоянието на икономиката на САЩ през последното тримесечие бе по-добро от очакваното.


Въпреки това резултатите не са изцяло песимистични за БРИКС. 54% от анкетираните смятат, че страните от съюза все още са достоен обект за инвестиции. Други 36% обаче са на мнение, че тяхната ера окончателно е приключила.


44 на сто от респондентите смятат, че индийската икономика ще бъде най-лошо представящата се през следващата година. Близо една трета от анкетираните посочват Китай като непривлекателна дестинация за инвестиции в следващите 12 месеца, докато в САЩ и Европа процентите са съответно 22 и 23 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във