Параграф22 Weekly

§22 Новини

ЕС отменя банковата тайна за чужденци

Страните от Европейския съюз постигнаха съгласие относно битката с укриването на данъци, след като Люксембург свали своите резерви към новите правила, които правят банковата тайна за чужденци по-прозрачна, съобщават световните медии.


Люксембургският премиер Хавиер Бетел потвърди на срещата на върха "готовността на правителството му да поеме по този път", което е ключова стъпка за бракуването на банковата тайна за чужденци.


Вече над 5 години тази мярка беше упорито отхвърляна от Люксембург и Австрия, но на срещата в сряда и четвъртък двете страни също гласуваха за въвеждане на обмен на информация за всякакви видове доходи на чужди граждани в 28-те страни от Евросъюза.


"Тази стъпка е неизбежна и необходима, за да може страните членки да предприемат по-решителни мерки срещу данъчните измами и неплащането на данъци. Банковата тайна е обречена на смърт", заяви след срещата председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой.


Досега Люксембург и Австрия спъваха приемането на тази мярка и подчертава, че биха се съгласили само ако ЕС постигне подобно споразумение с няколко страни, не членуващи в ЕС - Швейцария, Монако, Андора, Лихтенщайн и Сан Марино.

Facebook logo
Бъдете с нас и във