Параграф22 Daily

§22 Новини

ЕС планира данъчна „революция“: система за обмен на данни на всеки три месеца в съюза

ЕС планира да застави правителствата на страните-членки да изпращат тримесечни отчети за данъчни си постановления. Идеята се лансира като „революционна“ крачка към преодоляване на корпоративна тайна, заяви данъчният комисар на блока, цитиран от EU Observer. Публикуваните преди две седмици предложения на ЕК целят да създадат система за автоматичен обмен на информация за данъчни решения и да изискват от националните органи да си изпращат взаимно кратки доклади на всеки три месеца. Сегашните правила позволяват на правителствата да откажат да обменят такава информация.

Комисията счита, че създаването на повече „партньорския натиск“, като се изисква държавите-членки да бъдат по-прозрачни в своите данъчни постановления, ще създаде „добродетелен кръг“ между държави и фирми. Критици обаче посочват, че новият план не би изисквал спорни данъчни решения да бъдат публикувани, което означава, че обществото все още ще остане в неведение. Създаването на парламентарна комисия е продиктувана от скандала LuxLeaks, който разкри, че редица фирми са се възползвали от различни схеми за избягване на данъци, установени в Люксембург, докато настоящият президент на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер беше министър-председател.

Изпълнителната власт на ЕС в момента разследва дали така наречените „благоприятни" данъчни споразумения в Ирландия, Холандия и Люксембург, включващи Apple, Starbucks и Fiat, представляват незаконни субсидии.

Данъчният режим на Люксембург позволява на компаниите да се възползват от значително намаляване на данъчна ставка върху доходите им, реализирани от интелектуална собственост. Специалната комисия ще изготви доклад по собствена инициатива и законодателен доклад, но нейният мандат бе отслабени от центристките политически групи в Европейския парламент. Сега комисията не разполага с правото да изисква документи за данъчни решения от отделните правителства.Вместо това незаконообвързващ доклад ще разгледа фискалните практики в ЕС и ще бъде придружен от предложение на Комисията относно данъчните измами и избягването на данъци.

Комисията се стреми да актуализира своите правила за обмен на информация, за да въведе новия световен стандарт, създаден от министрите на финансите от страните от Г-20 на индустриалните нации и базирания в Париж аналитичен център на ОИСР. Годишният обмен на данни ще включва балансите, лихвите, дивидентите и приходите от продажби от финансови активи.

Действията на изпълнителната власт на ЕС са ограничени от договорите на съюза, които предвиждат, че всички общи закони в областта на данъчното облагане трябва да бъдат договорени с единодушната подкрепа на всички 28 национални правителства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във