Параграф22 Daily

§22 Новини

ЕС ще премахва онлайн съдържание, свързано с тероризъм

Интернет платформите ще трябва да премахват от уебсайтовете си съдържание, представляващо терористична пропаганда, в рамките на един час след откриването му съгласно закон, одобрен вчера от Европейския парламент, предаде ДПА. Гласуването в ЕП беше последната необходима стъпка, за да може закона да влезе в сила, въпреки че се очаква това да стане най-рано след година. Полският евродепутат Патрик Яки каза, че законът ще бъде много ефективен инструмент в интернет, който често се използва от терористи, стремящи се да разпространят посланията си. Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че приемането на закона е тежък удар върху терористите. Законодателите и представители на националните правителства се споразумяха за правилото за сваляне на терористично съдържание до един час след откриването му още през декември миналата година.

От операторите на платформите няма да се изисква да следят цялото съдържание или да поставят филтри, но те ще трябва да премахват или блокират информация с терористичен характер, когато получат сигнал за такава. Изключения ще са допустими, когато става въпрос за съдържание, създадено с артистични цели, както и за по-малки или нетърговски оператори. Законът се основава на предложение на Европейската комисия от 2018 г. Тогавашният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер каза, че първият час е критичен и през него дадена фалшива информация може да нанесе най-сериозни вреди.

Компании като Фейсбук и Гугъл твърдят, че при тях вече е практика да премахват нежелателно съдържание до минути след публикуването му, преди да има възможност някой да го види или да подаде сигнал за него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във