Параграф22 Weekly

§22 Новини

ЕС забранява по две еврокнижки на шофьор

Шофьорите в страните от Европейския съюз скоро няма да могат да притежават повече от една книжка, както досега. С европейска директива ще се сложи край на т. нар. шофьорски туризъм, който позволява на хората да имат по два документа за правоуправление и когато им бъде отнет единият, да карат с другия. В бъдеще шофьорската книжка ще се издава по място на постоянното пребиваване на притежателя й.


До края на март 2014 г. пък МВР ще бъде свързано с общоевропейска база данни, като по този начин ще има възможност да проверява постоянното местожителсто на всеки шофьор и мястото на издаване на документа му. Българският КАТ ще спре да издава шофьорски книжки на българи, които живеят за постоянно в друга държава от ЕС, става ясно от проектонаредба на МВР. Тези, които имат две книжки от ЕС, при изтичането на едната ще бъдат засечени и в бъдеще ще им бъде издавана само една.


Ако към момента на издаването на българския документ притежателят й е живеел за постоянно в друга държава, той ще се обявява за невалиден, а местният КАТ трябва да го изземе. В момента много от българите, живеещи в чужбина, подменят книжките си и вземат по-висока категория у нас, тъй като е по-евтино. Освен това не са малко хората, които притежават два документа за правоуправление - например в България и Италия, България и Испания, България и Великобритания. И когато бъдат спрени примерно в Италия, дават българската си книжка, а пък в България - съответно италианската. По този начин не рядко успяват да минат метър и да не бъдат глобявани, защото пътните контролни органи си навличат големи проблеми с писането на акт за нарушение и с последващото събиране на глобите.


Вече има система за събиране на глоби в Европейския съюз, чрез която, ако си например италианец или си с италианска книжка, но си глобен в България, да се иска налагането на санкцията от Италия. Тази система и процедурите по нея обаче на практика не действат още добре.


Вчера стана ясно, че от 7 март, петък, глобите, наложени за нарушения, установени чрез мобилните камери на КАТ, ще са незаконни. Тогава влиза в сила тълкувателното решение на Върховния административен съд (ВАС) по въпроса. След тази дата всеки, наказан с електронен фиш от мобилна камера, ще е глобен на практика незаконно.


Всеки, който бъде санкциониран чрез такава камера, след въпросната дата ще може да обжалва в съд и може да бъде сигурен, че ще спечели, защото тълкувателните решения на ВАС са задължителни за прилагане от магистратите. Това обаче не важи за глобите, наложени и влезли в сила до тази дата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във