Параграф22 Daily

§22 Новини

ЕСПЧ прие за неоснователни част от обвиненията на Грузия срещу Русия за събитията от 2008 г.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е установил, че редица обвинения срещу Русия, издигнати от Грузия за събитията в Южна Осетия и Абхазия през август 2008 г., са неоснователни. Това съобщи пред ТАСС пресслужбата на руското министерство на правосъдието, коментирайки решението на Голямата камара на ЕСПЧ по жалбата "Грузия срещу Русия (II)", публикувано на 21 януари.

„Въз основа на резултатите от почти 12 години разглеждане на делото ЕСПЧ стигна до заключението, че Руската федерация не може да носи отговорност съгласно Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи за инциденти, възникнали по време на отблъскването от руския военен персонал на нападението на грузинската армия срещу миротворческия контингент и местното цивилно население в периода от 8 до 12 август 2008 г.", - отбелязват от Министерството на правосъдието. "Също така ЕСПЧ не подкрепи твърденията на грузинските власти относно предполагаемо нахлуване на въоръжените сили на Руската федерация на територията на Южна Осетия на 7 август 2008 г., т. е. преди нападението на грузинските военни срещу град Цхинвал", заявяват още от министерството.

В същото време руското Министерство на правосъдието не е съгласно с редица други заключения на ЕСПЧ, включително и възлагането на отговорност върху руската страна за инциденти, станали в Южна Осетия и Абхазия след 12 август 2008 г., въпреки факта, че прякото участие на руски военнослужещи в тях не е установен. "Подобна оценка на обстоятелствата за участието на Руската федерация в защитата на цивилното население и предотвратяването на ескалацията на въоръжения конфликт е следствие от използването от ЕСПЧ на концепция за екстериториална юрисдикция, чието съдържание се различава от позицията на Международния съд и общопризнатите норми на международното право", заявиха още в Министерството на правосъдието.

Решението на ЕСПЧ по делото „Грузия срещу Русия (II)“ не съдържа решение за парично обезщетение, съответният въпрос е оставен на ЕСПЧ за допълнително разглеждане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във