Параграф22 Weekly

§22 Новини

Естония подтвърди разговора за снайперистите на Майдана

Министерството на външните работи на Естонии потвърди достоверността на появилия се в мрежата за споделяне на файлове YouTube запис на телефонeн разговор между министъра на външните работи на страната Урмас Пает и върховния представител на ЕС по външните работи Кетрин Аштън, съобщи РИА "Новости".


Записът на телефонния разговор между Пает и Аштън се появи днес в YouTube. В него министър Пает, като се позовава на свидетелства на лекарката Олга Богомолец стигнал до извода, че стрелящите на Майдана снайперисти са били наети от лидерите на опозицията.


Според разпространената позиция разговорът е бил проведен на 26 февруари, веднага след завръщането на естонския външен министър от Украйна.


"Все по-голяма тревога предизвиква явното нежелание на новата коалиция да разследва точните обстоятелства. Стремително нараства съзнанието, че зад тези снайперисти не стои Янукович, а някой от новата коалиция", заявил Пает на Аштън. Освен това получените улики свидетелстват, че снайперистите са убивали хора и от двете страни на барикадата (протестиращи-полиция) като са използвали един и същи тип куршуми.


След обнародването на записите министър Пает първоначално отказа коментар, защото му трябвало време да се запознае с него. "Крайно досадно е, че има такова подслушване. Този разговор не е качен случайно точно днес", добавил външният министър на Естония.

Facebook logo
Бъдете с нас и във