Параграф22 Daily

§22 Новини

Естония връща в Русия екс-банкер, свил 400 млн. рубли

Държавният съд на Естония не прие за разглеждане касационната жалба на адвоката на бившия шеф на клона на "Ак Барс Банк" в град Омск, Сибир - Александър Дмитриев, срещу решението на Талинския окръжен съд (Естония) допуснал неговата депортация в Русия, съобщава информационната агенция "Интерфакс". По думите на прес-секретаря на Държавния съд - Мере Талвик, решението е било прието още на 11 юни 2014 г. То е окончателно и вече е влязло в законна сила.


Екстрадицията в Русия на Александър Дмитриев, подозиран в кражбата на над 400 млн. рубли, трябва да се осъществи в течение на месец след влизането в сила на окончателното решение на съда - сиреч до 11 юли 2014 г.


Делото за екстрадиция на бившия банкер се е разглеждало в много естонски съдилища. През 2013 г. бившият министър на правосъдието на страната Хано Певкур два пъти е издавал заповеди за депортация, но местните правозащитници оспорвали тези решения в съда.


Адвокатът на обвиняемия - Дмитрий Тьоплих, смята че делото е политическо. Дмитриев бе задержан през януари 2013 г. в Естонии по искане на следствените органи на Русия, които обвиниха бившия банкер в редица престъпления като превишаване на служебните правомощия и мошеничество.


По версията на следствието, Дмитриев, докато бил директор на омския клон на АКБ "Ак Барс Банк", подписал - в полза на подставени лица, над 100 договори за ипотечни кредити на обща сума около 350 млн. рубли. Тези средства били предназначени уж за финансиране на новото жилищно строителство в Омск.


Срещу сключването на фалшивите договори за кредити банкерът присвоявал парите, а подставените лица получавали комисионна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във