Параграф22 Daily

§22 Новини

Етичната комисия към ВСС ще извърши проверка във връзка с твърденията на следовател Бойко Атанасов в различни медии

Днес Комисия по „Професионална етика и превенция на корупцията” (КПЕПК) на ВСС ще извърши проверка във връзка с твърденията на Бойко Атанасов, следовател в Столичния следствен отдел при Софийска градска прокуратура, направени в интервюта за различни електронни медии през последните дни и получените последващи писма от главния прокурор на Република България, в които се настоява Висшият съдебен съвет, съобразно своята компетентност, да извърши пълна проверка на твърденията на следователя.

Решението за проверката бе взето на проведено редовно заседание на КПЕПК. Ще бъдат изпратени запитвания до главния прокурор Сотир Цацаров и градския прокурор Христо Динев за изразяване на становище във връзка с твърденията на Атанасов за нарушаване принципа на случайното разпределение на делата и преписките, както и за нарушаване разпоредби на НПК.

След изслушването се очаква Комисията да вземе решение дали проверката ще продължи или може да бъде взето крайно решение. По повод на инициираната от КПЕПК проверка по списъците с влогове на магистрати в КТБ, председателят на Комисията Ясен Тодоров съобщи, че вече е изискана информация от синдиците на КТБ и от Националната агенция по приходите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във