Параграф22 Daily

§22 Новини

Етичната комисия на ВСС започна проверка на твърденията на Бойко Атанасов

На 7 март Етичната комисия на Висшия съдебен съвет ще изслуша следователя Бойко Атанасов по повод негови твърдения пред медии за обстановката в следствия отдел в Софийската градска прокуратура. Днес комисията е решила да образува проверка по случая. Тя бе поискана от главния прокурор Сотир Цацаров в петък именно във връзка с публичните изяви на Атанасов за "шпицкоманда" в прокуратурата, която наблюдава разследванията срещу представители по високите етажи на властта.

Цацаров поиска пълна проверка. Акцентите от интервюто, които от държавното обвинение откроиха в петък, бяха за сочената от Бойко Атанасов неравномерна натовареност на следователите, както и за това, че образуването на дисциплинарни производства срещу прокурори и следователи, които не изпълняват разпорежданията на главния прокурор, е "нещо вече обичайно в структурата".

В прессъобщението от държавното обвинение цитираха и някои от твърденията на Боко Атанасов, а именно, че "има дела срещу министри, неизвестни извършители, министри. Министър-председател. Може да има и него…Това са тайни, които се използват, когато наближи момента да се случват важните събития около съдебната реформа. …. Това е една малка, мръсна истина, която съществува към днешния момент в прокуратурата".

Според Атанасов технологията на работата в следствието е контролирана от главния прокурор, което се изразява в това, че само 5-6 следователи гледат тези важни дела. Практиката била те да се водят срещу неизвестен извършител и да стоят на "трупчета", но да се възобновяват, когато трябва да се окаже политически натиск.

Facebook logo
Бъдете с нас и във