Параграф22 Daily

§22 Новини

EUROJUST не участва в разследване на Nexo

Евроюст не участва в разследването на "Nexo" - това се посочва в становище на компанията по повод публикацията на "Банкеръ" "Заповед от Германия е стартирала разследването срещу Nexo" от 13 януари 2023 година.

От пресофиса на компанията цитират официално потвърждение от страна на EUROJUST (Агенция на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие). В него се разкрива, че акцията на Европол срещу кол центрове в България, Сърбия и Кипър, използващи криптовалути, не е по никакъв начин свързана с Nexo. "Това е операция, проведена от българските власти – Националната следствена служба и Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) под надзора на Софийската градска прокуратура", посочват от EUROJUST във връзка с акцията, проведена ден след проверките в офисите на компанията Nexo.

Можем да потвърдим, че Евроюст не участва в разследването на "Nexo", се казва в информацията на EUROJUST, изпратена до Nexo. 

Междувременно съоснователят на компанията Антони Тренчев обяви в неделя, че платформата не работи в България. Причината е, че не желаят да се сблъскват с подобен явен произвол и репресии от българската политическа класа, която използва българските власти за рекет. "Сега трябва да се справим с безобразните и безумни обвинения на прокуратурата, което ще направим, няма проблем“, заяви Тренчев.

Според него делото, което прокуратурата е създала срещу компанията, е безпрецедентно и създадено напълно изкуствено. Тренчев разкри, че единият от задържаните от българските власти е гражданин на САЩ, чиито човешки права са били нарушени, а щетите са за милиарди долари, които българският данъкоплатец ще плати.

В края на миналата седмица стана известно, че Nexo се е съгласила с американските регулатори да плати глоба от 45 милиона долара и да спре нерегистрираните продажби на продуктите си на американски купувачи. На компаниите също беше забранено да работят в щата Ню Йорк за пет години.

„Постигнахме споразумение с всичките 50 щата, федералното правителство, представлявано от Комисията по ценните книжа и борсите, и прокуратурата. Всичко е за административни нарушения. Разбирам, че сумата от 45 милиона долара изглежда голяма, ще бъде изплатена на вноски през следващите 12 месеца“, каза Антони Тренчев. Споразумението е било подготвяно в продължение на две години.

Тренчев отхвърли обвиненията, че компанията се занимава с нерегламентирана банкова дейност, както и обвиненията че е финансирала терористични организации. Той заяви, че Nexo има най-сериозния и строг механизъм за проверка на произхода на средствата и последователна политика за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

„Имаме интелектуален потенциал, който ще смаже целия мощен мозъчен тръст на българската прокуратура. Според Тренчев главният прокурор Иван Гешев ще попадне под санкциите на Магнитски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във