Параграф22 Daily

§22 Новини

Евродепутат Елена Йочева: Страхувам се, но въпросът е в това - да не ме накарат да замълча

„Когато вероятно гласът на едни министър-председател казва: „ще направя всичко възможно, за да изгори Йончева“, да, страхувам се. Има ли разумен човек, който да не се страхува от подобна реплика. Въпросът е този страх да не ме накара да замълча“.  Това обяви от Брюксел в интервю за предаването „Тази сутрин“ по bTv евродепутатът от ПЕС Елена Йочева.

Въпросната реплика е част от разпространения в медиите запис, за който се твърди, че е с гласа на премиера Бойко Борисов. „Над 1 млн. българи слушаха този запис, предимно в социалните медии, и всички се надяваме това да не е истина. Затова изключително важно е да има прокурорска проверка, да бъде изследвана достоверността на този запис и гласа на г-н Борисов. Всички ние се надяваме това да не е неговия глас, защото това би бил страхотен удар, не срещу Борисов, а срещу България.

В този запис чуваме как един лидер на европейска държава е готов да унищожи своя политически противник, чуваме как той нарежда да бъде унищожен един бизнес. Ние виждаме от този запис как няма разделение на властите. Това е страшно за една европейска държава“, коментира Йончева.

Евродепутатът се надява на обективно разследване от прокуратурата на записа, но не е голям оптимист предвид какво се случи със записите, известни като „Ало, Ваньо“ и „Ало, Банов“. И уточни, че е готова да подпомогне с всички средства на едно независимо разследване.

По думите ѝ най-големият бич в България е корупцията, защото удря икономиката. „Затова вече 13 години сме последни в Европа. Изпускаме шанса да бъдем достойна и развита България. Тези аудиозаписи и снимки показват цялата мерзост на политическата класа в България“, каза още евродепутатът.

Йончева призова бизнесът да не страхува и да не си мълчи, защото един ден „тази авторитарна власт“ може да застигне всеки един от тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във