Параграф22 Daily

§22 Новини

Евродепутати искат ревизия на избора на европрокурорка от България

Европейският парламент поиска пълната документация за номинирането на кандидати за Службата на европейския прокурор от България, Белгия и Португалия, съобщи базираното в Брюксел електронно издание EURACTIV. Причината е сериозно подозрение, че представители на изпълнителната власт са игнорирали мнението на комисията по избора. В случай на отказ Парламентът ще отнесе решението на министрите на ЕС до съда, казаха на EURACTIV.

Миналият септември Колежът на EPPO положи клетва пред Съда на Европейския съюз в Люксембург. EPPO е първата независима европейска прокуратура, която отговаря за разследване, преследване и изправяне пред съд на престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС.

Изборът на 22-те национални прокурори, представляващи страните от ЕС, които се присъединиха към инициативата, обаче не премина без инциденти. Държавите-членки бяха поканени да предложат трима кандидати, а независима комисия за подбор избра победителя, който да представи страната в колежа на EPPO. Но в случая с Белгия, България и Португалия решенията на комисията за подбор бяха отменени от държавите-членки, които в крайна сметка избраха кандидати от списъка, които не бяха първият избор.

Това беше осъдено от група учени от няколко държави-членки, които изказаха съжаление за подкопаването на ролята на независимата комисия за подбор и заявиха, че Съветът трябва да обясни причините за избора на различни кандидати. Скандалът се задълбочи в Португалия, където течовете на информация разкриха, че министърът на правосъдието на страната е "изпомпал" автобиографията на Хосе Гера, който получи назначението за сметка на кандидата, считан за победител от комисията по подбор - Ана Карла Алмейда. Министърът на правосъдието отрече всякакви нарушения, но подаде оставка.

Според португалската преса, след течовете наиинформация Алмейда е подала жалба. ‘Ако няма какво да криете, покажете документите’ Пауло Рангел (ЕНП, Португалия), член на комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент (LIBE), заяви пред EURACTIV, че ако Съветът няма какво да крие, той трябва да оповести публично документите, показващи как взе решението за назначаване на кандидати различни от избраните от независимата комисия.

Той обясни, че министрите не могат да решат да отменят кандидатурите на комитетите, освен ако съответната държава-членка не предостави информация, която убеждава министрите от ЕС да решат друго. „Премиерът не може просто да каже, че искам този кандидат да бъде назначен, защото той е приятел“, каза Рангел. „Ако се обърнем към съда, можем да ги задължим да публикуват документите“, каза Рангел и добави, че разборката ще бъде в четвъртък (4 февруари), когато ще се проведе среща на LIBE в присъствието на португалския министър на правосъдието Франциска Ван Дюнем, представляващ председателството на Съвета на ЕС.

„Очакваме Съветът да ни даде документите утре или да каже„ ще ви дадем документите след 10 дни “. Ако го направят, много добре. Ако те не го направят, ние ще сезираме съда, за да получим достъп до документите “, каза Рангел. Запитан дали интересът му може да е политически, тъй като португалското правителство е социалистическо и собствената му партия е в опозиция, Рангел каза, че всички основни групи, S&D, Renew Europe, Зелените и GUE, са поискали документите."Това не е въпрос на ЕНП и не е португалски", каза Рангел.

Българският кандидат, одобрен от министрите на ЕС, е Теодора Георгиева, съдия от Софийския административен съд. Другите двама кандидати бяха прокурори от Софийската прокуратура Десислава Пиронева и Светлана Шопова.

Пълният текст е на адрес: https://www.euractiv.com/section/justice-home-affairs/news/meps-threaten-to-sue-over-european-prosecutors-appointments/

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във