Параграф22 Daily

§22 Новини

Евродепутати искат законови промени за защита на журналисти от съдебни дела

Евродепутати настояха за законодателни промени, които да спрат поредицата от дела срещу журналисти, целящи да ги накарат да замлъкнат.

Един от докладчиците по досието за т.нар. стратегически дела срещу публичното участие, по-известни като „дела шамари“- малтийската евродепутатка Роберта Мецола от Европейската народна партия, даде за пример убитата в нейната страна Дафне Каруана Галиция, срещу която преди това са заведени над 40 дела, а банковите ѝ сметки са замразени. „Европа трябва да може да защити журналистите, които са подложени на кръстосан огън и трябва да подкрепя тези, които търсят истината“, подчерта тя.

Другият докладчик - германецът Тимо Вьолкен от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, заяви: „Стратегическите дела срещу публичното участие са форма на правен тормоз и злоупотреба с правосъдната система, която все повече се използва от овластени лица и организации. Тяхната цел не е да се спечелят делата. Процедурата е задвижена с единствения мотив  да сплаши, изцеди, консумира и приключи психологическите ресурси на ответника, като крайната цел е да го накара да замлъкне“.

Евродепутати от правната комисия и от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред в Европейския парламент посочиха, че мултинационални компании използват правните бази на страните от ЕС за лоши цели, а това според тях води до загуба на доверие в правните системи на Общността.

Като мерки за защита на журналистите евродепутатите предлагат обучение на магистрати, механизъм за обезщетение на жертвите, както и по-добра защита за тях на национално и европейско ниво.

Facebook logo
Бъдете с нас и във