Параграф22 Daily

§22 Новини

Евродепутатите ще обсъдят ареста на Бойко Борисов

Арестът на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се оказва централна тема на заседанието на Европейския парламент (ЕП) в сряда (14 септември). Обсъждането е наречено „Незаконно задържане на лидера на опозицията в България“ и е по член 162 от правилника за дейноcтта на ЕП, като е част от общия дебат „Основни права в ЕС“.

На 8 септември ЕП реши да остави отворена петицията, подадена срещу действията на бившия вътрешен министър Бойко Рашков, с които се нарушават гражданските права и се упражнява психическо и физическо насилие срещу представители на опозицията. Освен това ЕП поиска от българските власти подробна информация по случая. 

В Комисията по петициите на ЕП днес (12 септември) беше допуснат за разглеждане сигналът срещу незаконните действия на бившия вицепремиер и вътрешен министър в две служебни правителства и редовното правителство на „Продължаваме промяната“ Бойко Рашков.

В края на август Софийският административен съд реши, че арестът на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов е незаконен.  СДВР пък ще трябва да плати разноските по делото в размер на 480 лв.

Както е известно на 17 март вечерта десет цивилни полицаи влязоха в дома на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Банкя. Първоначално от МВР съобщиха, че Борисов е арестуван, а в ареста са още  Владислав Горанов, Менда Стоянова и Севделина Арнаудова. Малко след 21.00 часа тази новина обаче бе изтрита от сайта на МВР.

Тогавашният премиер Кирил Петков коментира във "Фейсбук" това, което се случва, с думите: „Никой не е над закона“. Петков дори беше разпитан като свидетел.

По-късно от МВР пуснаха съобщение на пресцентъра по случая. "В ход е мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България за злоупотреби с евросредства. Извършват се претърсвания и изземвания на много адреси. Към момента са задържани Бойко Борисов, Владислав Горанов, Менда Стоянова и Севдалина Арнаудова. Действията продължават“, пишеше в информацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във