Параграф22 Daily

§22 Новини

Еврокомисията ни поиска в Шенген

България да стане член на Шенгенското споразумение, призова днес Европейската комисия, която публикува нова стратегия за свободното пространство, целяща да го превърне в по-силно и по-устойчиво. „България, Румъния, Хърватия и Кипър трябва изцяло да бъдат облагодетелствани от Шенген“, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Стратегията призовава Съвета на ЕС да вземе решение за премахване на на контрола за България, Румъния и Хърватия и да ги интегрира в Шенгенското пространство. Освен това ЕК припомня, че София и Букурещ са изпълнили всички необходими изисквания и това е установено при оценките, извършени през 2010 и 2011 година.

И докато пред България вече има реална перспектива, стана известно, че според ЕК Кипър все още не е готов за влизане в Шенген. Заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас заяви, че на Острова на Афродита има някои „спецификации“, като например зелената линия, разделяща Република Кипър от самопровъзгласилата се и призната единствено от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР). Освен тази линия има и някои други заплахи за Шенген.

ЕК смята да изготвя годишни доклади за състоянието на Шенгенското пространство. В стратегията е изтъкната необходимостта до 2023 г. информационните системи за управление на границите и за миграцията да бъдат свързани и съвместими.

Предлага се в европейското законодателство трайно да залегне възможността за обособяване на „зелените коридори“, улесняващи движението на стоки и трансгранични работници през вътрешните граници при сегашната пандемия, а също така и при бъдещи извънредни обстоятелства.

Комисията ще предложи въвеждане на общоевропейски правила за полицейско сътрудничество и за улеснено предаването на данни за ДНК, пръстови отпечатъци и регистрация на превозни средства. Според Брюксел е добре занапред молбите за визи за пътуване в ЕС, както и документите за пътуване, да бъдат само цифрови.

Предвижда се още събирането и съхраняването на данни за пътниците по въздух да обхване и полетите между държави от Шенген.

Facebook logo
Бъдете с нас и във