Параграф22 Daily

§22 Новини

Европейската прокуратура стартира в Деня на детето

Европейската прокуратура е в трескава подготовка за 1 юни, когато трябва да започне работа. От пресслужбата на Европейската комисия (ЕК) информираха, че структурата под ръководството на Лаура Кьовеши ще провежда своите разследвания и наказателни преследвания при пълна независимост от комисията, другите институции и органи на ЕС, както и от държавите членки.

Тя ще допълва работата и ще си сътрудничи с други органи и агенции на ЕС, като OLAF, Евроюст и Европол, както и с компетентните органи на държавите членки, които не участват в Европейската прокуратура, се посочва в съобщението на ЕК.

Очаква се Европейската прокуратура да разследва около 3 хил. случая годишно.

Комисията припомня, че Европейската прокуратура беше създадена през 2017 г., като в нея в момента участват 22 държави членки, сред които и България. Неин ръководител е Лаура Кьовеши, бивш ръководител на антикорупционната агенция на Румъния. Бюджетът на европейската прокуратура е 45 млн. евро.

Европейската прокуратура отговаря за провеждането на наказателни разследвания и преследвания във връзка с престъпления срещу бюджета на ЕС. Това е първата наднационална прокуратура. Тя разследва и преследва по наказателен ред следните видове измами и други престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС, сред които измами, свързани с разходи и приходи; измами, свързани с ДДС, ако засягат две или повече държави членки и са на стойност най-малко 10 милиона евро; изпиране на пари, придобити чрез измами по отношение на бюджета на ЕС; активна и пасивна корупция или присвоявания, които засягат финансовите интереси на ЕС; участие в престъпна организация, ако нейната дейност е насочена към извършване на престъпления срещу бюджета на ЕС.

Органът може също така да разследва и преследва по наказателен ред всички други незаконни дейности, които са „неразривно свързани“ с престъпления срещу бюджета на ЕС, се подчертава в съощението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във