Параграф22 Daily

§22 Новини

Европейски юристи атакуват банковия данък

Планът за въвеждане на данък върху финансовите трансакции в 11 страни от Европейския съюз от 2014 година е незаконен, според доклад на европейски юристи, който може да нанесе фатален удар на спорната инициатива.


Заключенията на екипа от юристи към Европейския съвет не са задължителни, но ще затруднят усилията на Германия, Франция и други привърженици на тази мярка, целяща да донесе на държавните бюджети около 35 милиарда евро годишно, предаде Ройтерс, цитирана от БТА..


Докладът ще бъде внесен за обсъждане от министрите на финансите от ЕС(ЕКОФИН), които ще трябва да решат дали да погребат окончателно този данък или да изберат по-прост начин на облагане, например като този върху борсовите трансакции във Великобритания.


Великобритания, която полага усилия да защити своя финансов център, лондонското Сити - най-големият в ЕС - заедно с още няколко други страни членки, се противопоставят на проекта за данък върху финансовите трансакции.


Освен Германия и Франция, данъкът се подкрепя от Италия, Испания, Австрия, Португалия, Белгия, Естония, Гърция, Словакия и Словения.


В документа на юристите от 6 септември се посочва, че проектът излиза извън юрисдикцията на страните членки и не е съвместим с Европейския договор, тъй като навлиза в територията на данъчните правомощия на страните, които не участват в инициативата.


Освен това въвеждането на данък само от някои страни би било дискриминация и е възможно да причини изкривявания в условията за конкуренция във вреда на страните членки, които не участват, допълват експертите.


Според тях данъкът би бил и пречка за свободното движение на капитали и услуги в единния пазар - два основни стълба от учредителния договор на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във