Параграф22 Daily

§22 Новини

Европейски съд решава дали затлъстяването е заболяване

Европейският върховен съд обмисля възможността да задължи работодателите да третират затлъстяването сред служителите си като заболяване.


Дания е поискала от Европейския съд да разгледа случая на Карстен Калтоф, който работел като гледач на деца, но бил уволнен, по думите му - заради наднорменото му тегло, съобщи британската информационна агенция ВВС.


Карстен Калтоф тежи около 160 кг. Той разказал пред медиите, че има проблем с теглото заради "лошите си навици", но това не му пречи в работата. В интервю за ВВС мъжът посочва, че обвиненията, че не може да се навежда и да завързва връзките на децата, за които се грижи, не са състоятелни.


"Мога да сядам на пода и да си играя с децата", това не е проблем за мен, допълва мъжът. Той е категоричен, че не се чувства инвалид. Калтоф се надява резултатът от делото да докаже, че не е правилно да се уволни служител, само защото е пълен, щом си върши работата добре.


Финалното решение на съда по този случай може да промени законодателството в целия Европейски съюз.


Известно е, че в Европа и САЩ има постоянна тенденция за увеличаване броят на хората, страдащи от затлъстяване. Проучване, проведено в Англия сочи, че през 2012 г. повече от половината от хората в зряла възраст са с наднормено тегло.


Датският съд е призовал магистратурата в Люксембург да използва случая на Калтоф, за да изясни европейското законодателство по подобни казуси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във