Параграф22 Daily

§22 Новини

Европейското свиневъдство загуби 580 млн. евро заради руски забрани

Европейското свиновъдство се намира в много тежко състояния заради наложените от Кремъл тотални забрани за внос на свинско месо и на живи свине в Русия и затова се нуждае от сериозни антикризисни мерки. За това алармира днес Европейската комисия. "За изминалите пет месеца тоталната забрана за внос на свинско месо в Русия причини на европейските производители загуби за над 580 млн. евро", се казва в официалното съобщение на ЕК, подчертава еврокомисаря по селското стопанство Дичиан Чолош.


Затова Европейският съюз иска създаване на помирителна (третейска) група от руски и европейски експерти в рамките на Световната търговска организация, пред която да оспори наложените от Москва забрани за внос на свинско месо от ЕС. "Ограниченията върху вноса са несъразмерни, дискриминационни и не се основат на обективни научни данни, заявяват от ЕК. Всичко това е в разрез с правилата на световната търговия и Европа няма друг избор освен да поиска намесата на СТО".


Русия затвори своя пазар за живи свине, свинско месо и други подобни стоки от ЕС още в края на януари 2014 г., като мотивира това свое явно дискриминационно решение с разкриването на четири случая на африканска чума по свинете (АЧС) сред диви прасета в района на литовско-полската граница с Белорусия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във