Параграф22 Daily

§22 Новини

Европол и МВР разбиха канал за трафик на преработени оръжия

Специализирана операция на Европол под наименованието Conversus, ръководена от службите на Румъния и България, и с участието на правоохранителните органи от общо 31 държави е финализирана  на 3 април по линия на трафика и търговия с огнестрелни оръжия. Конкретната цел на операцията е била пресичането на трафика на преработени в бойни оръжия алармени, сигнални и газови пушкала. От Европол уточняват, че снабдяването с незаконни огнестрелни оръжия става все по-трудно и скъпо и по тази причина отделни лица и организираната престъпност често прибягват до преработени алармени и сигнални пистолети. Експертите на организацията са установили, че пистолети с халосна стрелба са се превърнали в предпочитано оръжие за престъпниците, тъй като някои модели изключително лесно се преобразуват за изстрелване на бойни патрони.

Повечето от конфискуваните алармени и сигнални оръжия са модели, произведени в Турция преди промяна в националното законодателство, свързана с производството им. Тези оръжия са били внесени в ЕС и законно предлагани за продажба в България и други държави-членки. Веднъж продадени обаче, те често са били трафикирани през границите и превръщани в смъртоносни оръжия в други страни в или извън ЕС. Този процес на преобразуване включва модифициране на оръжията, за да могат да стрелят с бойни патрони, което е незаконно. Веднъж преработени, оръжията се разпространяват по незаконни канали, което допринася за разпространението на незаконни огнестрелни оръжия.

По време на спецоперацията са извършени 143 обиски, арестувани са 22 души, иззети са 129 огнестрелни оръжия, 1 492 непреработени и преработени сигнални оръжия. Наред с това са намерени и конфискувани 24 735 непреработени и преработени патрони и и бойни боеприпаси, 6 ръчни гранати, 276 килограма динамит, 299 детонатора и над 21 килограма барут.

Тази операция е проведена в рамките на Европейската мултидисциплинарна платформа срещу криминални заплахи (EMPACT). Румънската национална полиция, заедно с другите участващи страни, са разполагали с оперативна информация за заподозрени трафиканти на оръжия. В същото време бяха извършени дейности по събиране на данни в някои държави членки, където тези видове оръжия могат да бъдат закупени законно без предварително разрешение. Експертите на Европол анализирали събраните данни и изготвили разузнавателни пакети, за да информира страните за целите и продажбите на оръжия. Тези пакети са стартирали координираните действия, започнали през февруари тази година. В операцията са взели участие представители на Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Латвия, Люксембург, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения , Испания, Швеция, Албания, Косово*, Черна гора, Северна Македония, Норвегия, Сърбия, Швейцария, Украйна, Обединеното кралство, информираха от Европол.

Наред с операциите срещу трафика и търговията с незаконно оръжие, Европол внимателно анализира състоянието на наркотрафика към ЕС. Според доклад, оповестен днес (5 април) организирани престъпни групи за трафик на наркотици все повече проникват в европейските пристанища. Най-много се контрабандира кокаин, като наркобандите използват главно транспорт с контейнери за незаконното му внасяне.

Според статистиката, около 90 милиона контейнера минават през морските пристанища в ЕС, а само част от тях се проверяват за контрабанда. Пристанищата на ЕС обработват огромно количество стоки. Общата сума бруто тегло на стоките, обработени в основните пристанища на ЕС, се оценява на 3,5 милиарда тона през 2021 година. Контейнерните стоки представляват 25 % от обработените стоки в тези пристанища, съответстващи на 98 милиона контейнера. В 20-те най-големи товарни пристанища са обработени почти 80 % от всички контейнери, влезли в основните пристанища на ЕС през 2020 година. През същата година е отчетено, че Ротердам е най-голямото контейнерно пристанище в ЕС през 2020 г (13,4 милиона TEU). TEU е мерна единица, отговаряща на един 20-футов контейнер, и често се използва за измерване на капацитет на товар на кораби и терминали. Един TEU представлява обемът на стандартен контейнер, дълъг 20 фута и широк 8 фута.

На второ място е пристанището на Антверпен (12,0 милиона TEU), следвано от порта в Хамбург (8,8 милиона TEU). Процентът на проверените контейнери обаче е нисък: проверяват се приблизително 10% от контейнерите с произход от Южна Америка и 2 % от останалите.

На двете основни европейски пристанища Ротердам в Нидерландия и Антверпен в Белгия е иззето рекордно количество от близо 200 тона кокаин, се посочва в доклада на Европол.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във