Параграф22 Daily

§22 Новини

Европол ще ни удари рамо в борбата с нелегалната миграция

Изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, която е на посещение в България, се похвали с отличното сътрудничество с България. Тя се срещна с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев. "България винаги е била доверен и надежден партньор. През последните пет години има трикратно увеличение на обмен на информация", заяви де Бол.

Вицепремиерът и вътрешен министър в служебния кабинет Иван Демерджиев каза след срещата с де Бол, че предстои на професионално ниво да бъде обсъдено предложението да се изградят взаимни оперативни екипи с Европол, които да работят по границата.

Демерджиев добави, че директорът на Европол е предложила ценни мерки, които биха подобрили възможностите на България да се ползва от целия потенциал на Европол. Според него те биха имали ефект и ще помогнат в борбата с нелегалната миграция.

Той каза още, че е разговарял с Де Бол по приоритетите на Европол и предизвикателствата и проблемите, пред които са  изправени България и ЕС, по отношение на изключително усиления мигрантски натиск. Демерджиев обясни, че акцент в разговорите са били киберпрестъпността, контратероризмът, контрабандата на наркотици и икономическите престъпления.

Министърът на вътрешните работи обясни, че в момента у нас тече интензивна полицейска операция по отношение на всички лица, за които има данни, че са замесени в "каналджийство" и нелегална миграция. Той уточни, че основно те са чужди граждани. „С тази акция поставяме началото на един цялостен процес и политика по преосмисляне на начина и ефективността , с които защитаваме националната си граница в контекста на изключително засиления мигрантски натиск. Тези действия дават значителен резултат“, каза Демерджиев.

По думите на министъра в момента границата има най-много човешка сила спрямо, може би, последните десет години. Идеята е тя да покрие онези райони, в които техническата обезпеченост не е достатъчна. Работи се за покриване на граничната линия с надеждни технически съоръжения.

В рамките на визитата си Катрин де Бол има среща и с главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, както и с ръководители на структури във вътрешното министерство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във