Параграф22 Daily

§22 Новини

Европрокуратурата е запорирала имущество за 259 млн. евро

Европейската прокуратура е завела дела за измами с бюджета на ЕС, по които са наложени запори на имущество за 259 милиона евро. Това се посочва в съобщение по повод навършването на една година от началото на работата на новата европейска институция.

Прокуратурата на ЕС е получила 4006 сигнала за възможни нередности и е предприела 929 проверки. Повдигнати са 28 обвинения, по четири от тях са произнесени присъди, показват данните. Отбелязва се, че запорираното имущество е на стойност, четири пъти по-голяма от годишния бюджет на Европейската прокуратура.

Уточнява се, че най-големият дял на подадените сигнали е от държавни институции (1921), следват съобщенията от частните организации (1841) и от институциите на ЕС (231). Често разследваните случаи засягат повече от една държава.

Количеството на постъпващите данни е нееднакво и често е недостатъчно, се посочва в съобщението. Европейската прокуратура отчита, че това ограничава възможностите за засичане и разследване на престъпленията, а така държавите не могат да възстановят средствата, с които е злоупотребено.

По данни на прокуратурата на ЕС само от измами с ДДС годишните загуби за бюджета са между 30 и 60 милиарда евро. Особено в днешната икономическа обстановка е изненадващо, че все още трябва да се обяснява нуждата от решителна борба с организираната престъпност, добавя Европейската прокуратура.

Правилата за работата на прокуратурата на ЕС предвиждат новата европейска институция да се занимава със случаи, при които има съмнения за злоупотреби със средства от бюджета на ЕС - измами, корупция, пране на пари на стойност над 10 хиляди евро и трансгранични измами с ДДС на стойност над 10 милиона евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във