Параграф22 Daily

§22 Новини

Европрокуратурата разследва девет Бг фирми по съмнения за измами със средства от ЕС

Европейската прокуратура съобщи, че разследва девет български дружества по подозрение в извършване на измами с цел получаване на средства от ЕС.

На 22 март са били извършени 25 претърсвания в София и други градове в областите София, Перник и Монтана, и са били разпитани 10 заподозрени. Разследвани са ръководители, собственици и представители на фирми, кандидатствали и получили средства от ЕС по програма, насочена към малките и средните предприятия, чиято цел е да подобри развитието на българската икономика, сочи БТА.

Разпитаните са заподозрени за участие в организирана престъпна група и за представяне на неистински документи и показания с цел незаконно придобиване на тези средства, се посочва в съобщението.

По искане на европейски делегиран прокурор и с разрешение на българския Специализиран наказателен съд, Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" е претърсила домове, офиси, складове и превозни средства, собственост на тези фирми. При обиските са иззети голямо количество документи и устройства, както и купената с получените средства техника на стойност шест милиона евро.

Разследването продължава, отбелязва прокуратурата на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във