Параграф22 Daily

§22 Новини

Евросубсидии за балнеохотели и животновъдство – Манолев и кметът на Сандански в схемата

S 250 406e8798 dd60 4615 9916 d2667197a783
S 250 af374a62 13fe 42b1 b0ed a6289b2d70b7
S 250 bf086f95 75c6 4de4 bc3c 799a5b042731
S 250 504d1822 6f10 4c71 a441 8072bf030a3b

Сдружение от три фирми е прокарало водопровод с минерална вода до хотел “Перун”, свързван с кмета на Сандански Кирил Котев, хотел “Едия” и къщата за гости в имота на бившия зам.-министър на туризма и икономиката Александър Манолев. В документите за водохващането от МОСВ пише, че собственик на имота е Манолев. Той отрича този факт, който е документиран и в Имотния регистър. “Хотелиерката” на Манолев – Ана Димитрова (родена 1993 г.) е наела стотици декари от общината и усвоява евросубсидии за животновъдство. Загадка е как тя гледа животни с един работник, ако изобщо има животни, сочи Биволъ днес.

През 2017 г. е основано сдружението “Аква-Спартак”, с членове фирма “Профстрой”, която е на роднини на кмета на Сандански Кирил Котев, фирма “Едиа”, която е на Иван Станоев Мичев, приближен до Александър Манолев и “Агротрейд – Ана Димитрова”, която както стана ясно от разследване на Биволъ и “Благоевград Нюз” е построила имението в имота на Манолев с европейски пари. Дейността на сдружението е ясно дефинирана: “Изграждане и експлоатация на водопровод за минерална вода на хотел Перун в имот 653354.150.14 и къща за гости в имот 65334.226.7841.” Последният имот е именно този на Манолев.

Пред нашата медиа и в публични изяви във Facebook бившият зам.-министър отрича, че имотът е негов и твърди, че го бил продал на Ана Димитрова през 2012 г., което по документи не е вярно. Манолев твърди още, че отсядал в къщата за гости, построена в неговия имот, за което имал фактури, а в интервю за “Труд” въпросната Ана Димитрова разказва как той ѝ помогнал да стартира хотелиерския си бизнес, като бил един от основните клиенти и привличал други клиенти “от уста на уста”.

Къщата, която е за 10 души, се отдавала под наем само цялата и както става ясно – дискретно и не на кого да е. Факт е, че къщата не се рекламира никъде и няма как да бъде наета ако не си до правилната уста. Дори от Министерството на туризма не успяха да открият контактен телефон след настойчиво запитване на Биволъ, но пък казаха, че кметът на Сандански не си е изпълнил задълженията по Закона за туризма, които включват публично обявяване на адрес, телефон и факс на всеки обект за настаняване в неговата община.

Преди изграждането на водопровода е уреден и въпросът с водохващането. През 2016 г. управителят на ЕТ “Агротрейд – Ана Димитрова” е поискал от Басейнова дирекция “Западнобеломорски район” издаване на разрешително за водовземане от минерална вода – изключителна държавна собственост. В искането е посочено изрично, че целта на заявеното използване на водите е “профилактика в обект Къща за гости в имот с идентификатор 65334.226.7841, собственост на Александър Димитров Манолев, който е дал учредено право на строеж в имота на ЕТ “Агротрейд – Ана Димитрова”.

Съответно, Басейнова дирекция уведомява кмета на Сандански Кирил Котев с писмо. В сайта на Басейнова дирекция не се откриха данни за подобно заявление от страна на другите две фирми на консорциума – “Профстрой” ООД и “Едиа”. За сметка на това има данни за проверки през 2018 г. и съставен Акт за административно нарушение на “Профстрой” за Нарушение на правилата за деклариране  и Неизпълнение на задължения по Закона за водите.

До ноември 2014 г. “Профстрой” е била собственост на Кирил Андонов Котев – сега кмет на Сандански от ПП ГЕРБ, Иван Андонов Котев – негов брат и Людмила Иванова Котева – тяхната майка. В момента собственици са само Иван и Людмила Котеви. Фирмата е собственик на земята и сградата на хотел “Перун”, който се намира северно от Сандански по пътя за курорта “Попина лъка”. Малко по-северно е семейния хотел “Едия”, а в края на водопровода с минерална вода е къщата за гости в имота на Манолев.

Освен с хотелиерство чрез къщата за гости и строителство на водопроводи, фирмата “Агротрейд” се занимава и с животновъдство, за което получава субсидии. Това става ясно от писмо в сайта на ДФЗ, с което се приканват получателите на помощи за животновъдство да се свържат с Фонда, тъй като не са открити на дадените адреси.

Адресът Даскал Козарев 10 в Сандански, на който не е открита Ана Димитрова, съвпада с адреса, на който е регистрирана сестрата на Александър Манолев – Рая Димитрова Манолева. Тя е съдия в Районен съд – Сандански.

Само за 2018 г. “Агротрейд” е усвоила 63 697 лв. агросубсидии, като голяма част от тях са по европейски схеми. Това показва справка в електронната система на сайта на ДФЗ. Биволъ поиска от ДФЗ данни за плащанията за предишни години, но до редакционното приключване на статията не получихме отговор.

От март 2019 г. “Агротрейд” е взела под аренда за 10 години 450 декара общинска земя от Сандански срещу 78850 лв. и още 100 декара за 5 години срещу само 1000 лв.

Както отбеляза Биволъ в първия си материал по темата за къщата за гости, от 2015 до днес фирмата “Агротрейд – Ана Димитрова” осигурява пенсионно и здравно само едно лице. Непонятно е как само с един служител фирмата успява да се справи през годините и с хотелиерството и с отглеждането на животни, а и да построи водопровод за минерална вода.

Facebook logo
Бъдете с нас и във