Параграф22 Daily

§22 Новини

Facebook ще алармира за екстремистко съдържание

Facebook е започнала тестове на нова система, която да предупреждава потребителите за потенциално екстремистко съдържание. Платформата също така ще пита потребителите дали не подозират някого, че е екстремист.

Алгоритмите на платформата ще анализират съдържанието, което се публикува и ако открият индикатори за "вредно екстремистко съдържание", ще предупреждават потребителите, които може да са го видели. Също така в профилите им ще се показва и въпрос: "Притеснявате ли се, че някой, когото познавате, се превръща в екстремист?"

Facebook потвърждава, че провежда такива тестове. В момента те са с много малка група потребители в САЩ. Това е пилотен проект, който цели развитието на глобална технология за превенция на екстремистките прояви в социалната мрежа.

За момента компанията е лаконична в детайлите за проекта. Тя казва единствено, че работи заедно с академици и неправителствени организации в тази сфера и "надява да сподели повече в бъдеще".

Facebook казва, че тестовете идентифицират потребители, които може да са били изложени на екстремистко съдържание, както и такива, които вече са били наказвани за разпространението му. И двете предупреждения, които се показват в профилите на тестовата група имат и бутони за получаване на помощ. Не е ясно дали кликването му ще показва допълнителна информация за казуса или ще препраща към някоя от организациите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във