Параграф22 Daily

§22 Новини

Фалшификации: "Съюз за Пловдив" сезира прокуратурата за вота на първи тур

 От „Съюз за Пловдив“ внасят сигнал в Районна прокуратура за подправени изборни протоколи на първи тур. Досега сме открили 22 протокола с подправени данни от общо 1500, които са получили от изборните секции нашите застъпници, каза Евелин Парасков. Поправките са в протоколите, които са изпратени в ЦИК, в тези на застъпниците ни те липсват, обясни Парасков. Вотът на практика е изцяло подменен, коментира доц Веселина Бучкова, която е юридически консултант на „Съюз за Пловдив“. По думите ѝ в протоколи има поправки направени с коректор и за които след това не е уточнено, че са направени от членовете на СИК с подписите им. Голяма част от поправените протоколи са от секции в ЖР „Тракия“, но има и от други райони на града. Подправени са резултати на всички политически сили, обясни Парасков. От организацията се надяват прокуратурата да изиска повторно преброяване на бюлетините. Манипулирането на екзит половете бе измислено нарочно, за да се отклони вниманието от подправените протоколи, а единствената цел бе Славчо Атанасов да бъде добутан до балотаж, коментира Парасков.

Това са част от установените от "Съюз за Пловдив" фрапиращи разлики в секционните протоколи. 

1. В протокола на секция 06016, заверен с подписите на председател, зам.-председател и секретар, действителните гласове на НФСБ - ВМРО са 3 (с думи и цифри). В протокола, качен в ЦИК, гласовете на НФСБ – ВМРО са 33 (с думи и цифри).

2. В секция 02015 резултатът за НФСБ - ВМРО е 4 гласа, а в протокола, обявен в ЦИК, е 44.

3. В секция 02066 за Кауза Пловдив са вписани в протокола 0 гласове, а в ЦИК -  20.

4. В секция 06058 според протокола Кауза Пловдив има 5 гласа, а в ЦИК те са вече 17.

5. В секция 06011 в протокола, заверен с подписите на председател, зам.-председател и секретар, действителните гласове на Съюз за Пловдив са 170. В протокола, качен в ЦИК, резултатът драстично е намален на 17 гласа.

6. В секция 06024 има допълване в протокола, от което се вижда, че кандидатът на НФСБ – ВМРО Славчо Атанасов е имал 10 гласа, но с друг почерк те стават 70.

7. В секция 06019 в протокола на СИК ясно личи, че Славчо  Атанасов е имал четири гласа и че впоследствие са добавени още 40, тоест те стават 44. Числата са поправени, за да се получат бройките в протокола, като е използван коректор.

Само 4 нови протоколи бяха направени при първия тур от местните избори в Пловдив и то заради множеството грешки и неясни крайни резултати в първите документи от секциите. Това каза пред Радио Пловдив председателят на Общинската избирателна комисия в Пловдив Дарина Тодорова по повод твърденията на „Съюз за Пловдив“ за открити досега 22 подправени секционни протокола след подписването им в секциите. Всички протоколи са под номер и под охрана и не е възможно фалшифицирането им, каза още Тодорова. Според нея „Съюз за Пловдив“ са могли да изправят свои застъпници не само в изборните секции, но и като наблюдатели в ОИК, за да отпаднат съмненията им за нередности в изборния процес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във