Параграф22 Daily

§22 Новини

Фалшификати вместо оригинали: Как се стигна до скандал с изложба в София?

Как се стигна до скандал с изложба в София? Темата коментират изкуствоведът доц. Ружа Маринска и председателят на Съюза на колекционерите в България проф. Валери Стефанов „Нямам отговор какво точно се е случило. Аз имам въпроси, на които към момента няма отговор. Първият от тях е какъв е произходът на тези работи, откъде идватq и то в такова количество. На този въпрос отговор досега няма. Не е ясно и как и защо специалисти в тази област са се предоверили”. Това коментира изкуствоведът доц. Ружа Маринска относно бурните реакции около изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива” в столичната галерия „Структура”, сочи Нова Тв.

Галерия "Структура" обяви, че изложбата “Модернизъм и авангард. Българската перспектива” представя почти 100 неизвестни творби на български автори със значителен принос в историята на изкуството между двете световни войни. Те са събирани през последните пет години от колекционера Николай Неделчев. Познавачи и изкуствоведи обаче твърдят, че голяма част от платната не са автентични. Една от картините, например, за която се твърди, че е подписана от Сирак Скитник, се оказва илюстрация към издание на книгата "Кама Сутра" от 2012 г. Притежателят на картините и екипът на галерията обявиха, че са жертва на измама от страна на недобросъвестни продавачи, но и ще сезират прокуратурата.

„Да попаднат 100 картини и те да бъдат изведени като претенция за пренаписване на българското изобразително изкуство през първата половина на 20-ти век, е наистина нещо, което взривява публиката”, коментира председателят на Съюза на колекционерите в България проф. Валери Стефанов.

Според него провалите са няколко. „Когато отиваш да купуваш произведение на изкуството, е нормално или да притежаваш компетентност или да се позовеш на компетентни хора. Вторият провал е, че когато подготвяш мащабна изложба също трябва да се позовеш на експерти. Третият провал е че я представяш пред публика, която би трябвало да е следваща по въпросите на изкуството”, коментира още Стефанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във