Параграф22 Daily

§22 Новини

Фалшификатори на банкови карти със строги мярки за неотклонение

Апелативният съд във Варна потвърди мерките за неотклонение „задържане под стража“ на Любомир Пантелеев и „домашен арест“ на брат му Стефан, които Силистренският окръжен съд им наложи на 13 март тази година. Двамата са привлечени като обвиняеми затова, че на 11 март 2015 г., в с.Айдемир, област Силистра, в съучастие държали предмети, за които знаели, че са предназначени за подправка на платежни инструменти, както и 18,5 грама кокаин.

Съдът остави без уважение жалбите им за изменение в по-леки на процесуалните мерки за принуда. Въззивната апелативна инстанция сподели всички изводи на Окръжния съд - Силистра, които обосновават предположението, че братята Любомир и Стефан са съпричастни към престъпленията, за които се разследват. Стана ясно, че органите на реда са имали оперативна информация, преценката на която довела до задържането на двамата.

В автомобила, с който са пътували обвиняемите, под седалката на Любомир, били открити 22 пластмасови отливки, наподобяващи елементи на банково устройство, както и 18,5 грама кокаин. При обиск на дома им в Силистра полицаите открили компютърна конфигурация, която съдържала елементи, предназначени за подправка на банкови карти. И втората съдебна инстанция счита, че 30 годишният Любомир трябва да търпи по-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Спрямо него вече е имало идентично наказателно производство с влязла в сила оправдателна присъда. Любомир отказва да дава обяснения, което е негово право, но за умишлено престъпление против паричната и кредитната система законът предвижда затвор до 6 години. Реална е и опасността ако е на свобода мъжът да се укрие или да извърши друго престъпление.

За разлика от него, брат му Стефан(32г.) съдейства на разследващите и подпомага разкриването на обективната истина и затова Апелативният съд намира, че на този етап от следствените действия адекватната и законосъобразна мярка спрямо Стефан Пантелеев е „домашен арест“. Определенията на Варненския апелативен съд, с които са потвърдени задържането под стража“ на Любомир Пантелеев и „домашен арест“ за брат му Стефан са окончателни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във