Параграф22 Daily

§22 Новини

Фалшива монета от два лева се появи в Бургас

Фалшива монета от два лева е пробутана на клиентка в търговската мрежа в Бургас. Потърпевшата жена каза пред бТВ, че ментето се различава от оригинала само по звука, който издава при пускане върху масата. „Пазарихме вечерта в голяма верига хранителни магазини. Беше ни върната монетата и вечерта, когато се прибрах, решихме да си я сложим в касичката и установихме, че е фалшива. При почукването на монетата се усеща, че звукът й е различен. На неистинската е кух“, обясни Гергана Димитрова.

До момента подобен сигнал за фалшива монета от два лева в бургаската полиция не е получаван, каза говорителят на ОД на МВР – Бургас Цветелина Рандева. "Като се има предвид, че въпросната монета е въведена в обръщение от декември 2015 г., а първият сигнал за менте е от май 2016-та в област Шумен, нищо чудно и в други градове се появят лоши копия на двулевката“, добави тя.

„Монетата тежи 9 грама, а фалшификатът е по-лек. Фалшивата звъни като тенекия. Изображението на Паисий Хилендарски е размазано“, каза още Рандева. „Фалшивата монета оцветява кожата в сиво при триене в ръката. Това се получава само при примесите на някои метали“, обясни пък Гергана Димитрова.

Колекционерът на монети Събин Попов изтъкна, че фалшификатът е много добре направен. „Няма смисъл от изработването на такива ментета, тъй като печалбата е нищожно малка. Фалшификаторът не е професионален. Според мен е някой майстор, занаятчия или златар, който е искал да види дали ще се разпознава, т.е. да си пробва майсторлъка. Фалшификатор да се занимава с такива дребни неща на стойност 2 лева, за което доста трябва да поработи, едва ли ще се хване“, коментира той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във