Параграф22 Weekly

§22 Новини

Фалшиви бирници събират рушвети из Пловдив

Двама мъже, представящи се за данъчни служители, правят "проверки" на търговски обекти в Пловдив, съобщиха от местния офис на Националната агенция по приходите (НАП). Измамниците влизали като клиенти в магазините и купували нещо дребно. Ако не получат касова бележка, предлагали на нарушителя да му "спестят" издаването на акт и налагането на санкция срещу рушвет. Само за седмица в дирекцията на НАП-Пловдив са постъпили четири сигнала от пострадали собственици на магазини. По думите на търговците, единият от фалшивите инспектори е нисък, набит и гологлав, а другият - висок и слаб. Всички посетени от тях обекти са без видеокамери за наблюдение.


От НАП напомнят, че техните служители винаги се легитимират със служебна карта при извършване на проверка. "Те не изискват и не приемат плащания в брой, защото всички дължими суми по глоби и актове се плащат безкасово по банков път по сметката на съответната териториална дирекция. Искането на пари в брой означава, че става дума за измама или корупция, за което трябва да се сигнализират НАП и МВР", напомнят от агенцията.


Служебната карта е отпечатана на специална хартия и е защитена с воден знак. Освен трите имена, ЕГН, длъжност и месторабота на служителя, на нея е изписан и уникален номер на издаване. При съмнение, че картата е фалшива, гражданите могат да позвънят на информационния телефон на НАП 0700 18 700 и да разберат дали проверяващият е действително данъчен инспектор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във