Параграф22 Daily

§22 Новини

Фалшиви кредитни посредници мамят в интернет

Мнозина са потърпевши, които вместо да получат изгодни заеми, биват завлечени с такси за стотици левове. Повечето жертви са принуждавани да плащат различни суми, за да им бъде отпуснат заем. Накрая не само че не получават кредит, но и „кредитният посредник“ изчезва. Това алармираха от Асоциацията на кредитните посредници в България (АКПБ). Те предупредиха, че в различни платформи или в социалните мрежи в интернет се появяват фалшиви обяви за отпускане на бързи заеми и съдействие при банков заем. Лична среща с посредника - няма, а комуникацията се води само по имейл. Парите за такси се изпращат на банкова сметка. Най-честите жертви са хора, изпаднали в тежко финансово положение, които имат спешна нужда от пари или са с лош кредитен рейтинг.

Затова от АКПБ съветват клиентите да проверяват дали даден кредитен посредник е лицензиран и фигурира в регистъра на БНБ. 

В регистъра на централната банка са вписани близо 70 кредитни посредници. В момента в АКПБ членуват 16 фирми. През 2020 г. кредитните посредници в България са съдействали за тегленето на ипотечни кредити на стойност 630 млн. лв., посочиха от бравшовата асоциация. Това е ръст от 19% спрямо 2019 г., когато изтеглените чрез тяхното посредничество заеми за жилища са били на стойност 530 млн. лв. През изминалата година новоизтеглените ипотечни заеми са на обща остойност 4,181 млрд. лв., при 3,857 млрд. лв. за 2019 г. От тях делът на заемите, дадени чрез услугите на посредниците, е 15% през 2020 г., при 13,7% за 2019 г.

Очакванията на АКПБ са делът на кредитните консултанти в ипотечното кредитиране в следващите години да достигне 35%. "В момента от пазара са се отдръпнали клиентите със спестявания в размер до 10-15% от стойността на искания имот. За сметка на това на по-преден план сега са по-платежоспособни клиенти с добро ниво на спестяванията и високи доходи. Увеличава се и делът на хората, които купуват имоти с цел инвестиция", коментира Антон Андонов, изпълнителен директор на "ЕРА България" АД.

От услугите на кредитните посредници се възползват основно физически лица, но все повече фирми също избират този вариант.

Facebook logo
Бъдете с нас и във