Параграф22 Daily

§22 Новини

Фалстарт на делото срещу 12 подкупни катаджии

Делото срещу 12 пътни полицаи, задържани за вземане на подкупи на магистрала Тракия, започна с фалстарт заради отсъствие на адвокати и прецизиране на обвинение за двама от катаджиите. Полицаите от Пазарджик и двама техни колеги от Пловдив бяха задържани при спецакция на МВР Палките 1 преди две години.


Групата рекетирала над 1000 български и чуждестранни шофьори от септември 2010 г. до март 2011 г. Прокуратурата твърди, че мъжете искали средно между 20 и 50 лв. на спрени нарушители на магистрала Тракия, а след това изтривали данните от радарите. Глобата се определяла от това колко скъпа е спряната кола и какво е нарушението. За ръководител на групата се сочи Стоян Илиев, който не бил на високо ниво в Пътна полиция - Пазарджик.


Спецсъдът днес не даде ход на процеса заради отсъствието на двама от 15-те адвокати на обвиняемите, съобщиха bTV и БТА. За двама от подсъдимите адвокатите им поискаха делото да бъде върнато, а те - отделени от голямата група, тъй като нямат повдигнати обвинения за участие в нея. Те са действали сами.


Съдът отложи следващото заседание за октомври. По него са призовани 54 свидетели, петима от тях са защитени, използвани са всички видове специални разузнавателни средства, включително и скрити камери.


През 2011 г. МВР проведе и акция Палките 2 срещу корумпирани катаджии. Софийският градски съд обаче освободи от ареста всички 17 пътни полицаи, задържани при операцията.


През февруари 2012 г. агенти под прикритие изловиха със скрити камери 22-ма служители на КАТ в Северна България да вземат подкуп. Те бяха уволнени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във