Параграф22 Daily

§22 Новини

Фалстарт на делото срещу двама подпалвачи

Делото срещу двамата бургазлии Иван Дингилски и Веселин-Никола Карагьозов, обвинени в палежа на апартамент в ж.к Лазурна 18 септември миналата година, тръгна с фалстарт.


Процесът не стартира в Бургаски окръжен съд след като се оказа, че Карагьозов не е получил навреме обвинителния акт. Цяло лято е бил издирван на адреса си по лична карта в Бургас, но така и не е бил открит. На 15 август съдът е разпоредил Съдебна охрана да занесе призовката, но майката на младежа отказала да я получи.


Още с влизането си в съдебна зала подсъдимите се опитаха да протакат процеса.


Първо, настояха делото да бъде върнато на прокуратурата, като формалният повод за това стана искане на процесуалния представител на етажната собственост в Лазур. След това подсъдимите извадиха и втори аргумент - невръчването на обвинителния акт, което е достатъчно основание да се отложи делото. Съдия Цвета Павлова насрочи следващото заседание за 30 септември.


В основата на палежа е вражда между сина на Иван Тодоров - Стоян и двамата обвиняеми. И двете страни не разкриват подробности, но напрежението очевидно е ескалирало в нощта на 17-и срещу 18-и септември, когато Дингилски и Веселин-Никола Карагьозов се заемат да отмъстят на връстника си.


Посред нощ те замъкват огромна гума пред апартамента на Стоян, поливат я с бензин и я запалват. Огънят бързо се разраства, а по това време в жилището е цялото семейство на младежа - баща му Иван, майка му Станка, както и 87-годишната му баба Желязка.


Беше страшно, ад! Събудих се след 12 ч. и всичко бе в дим. Опитахме се да излезем, но пред вратата имаше запалени гуми и се оказахме в клопка. Тръгнахме да прехвърляме възрастната ми майка през терасата, за да не се задуши и ние след нея , разказа в кулоарите на съда бащата на Стоян - Иван Тодоров.


Той уточни, че щетите по неговото жилище не са чак толкова сериозни, но целият вход е платил общо 63 000 лв. Викахме фирма, за да чисти етаж по етаж, да измие саждите, отделно друга идваше да боядиса сградата защото изглеждаше ужасно , поясни Тодоров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във