Параграф22 Daily

§22 Новини

Фалстарт на делото за цената на билета в София

Софийският административния съд не даде ход на делото на граждани и граждански организации срещу решението на Столичния общински съвет за новата цена на билета за обществен транспорт в София. Стартът беше отложен за 10 февруари 2017 година.

Срещу поскъпването бяха подадени 42 жалби от граждани и организации. Въпреки това то влезе в сила от 1-ви юни 2016 година. Решението №270 на Столичния общински съвет за увеличение на цената бе взето на 14 април тази година и бе подкрепено от групата на ГЕРБ, четирима общински съветници от СДС и от Прошко Прошков от ДБГ. Всички останали съветници гласуваха "въздържал се" или "против".

В защита на новата цена от Столичния общински съвет предоставиха на съда томове с икономически разчети и мотивировка за увеличението на цената на билета на столичани. 

"Явно по повод делото, в Народното събрание вече бе внесен и приет на първо четене законопроект за изменение на закона за автомобилните превози, като зад формулировката "Борба със сивия сектор в транспорта", внесена от депутатите от ГЕРБ  Иван Вълков и Станислав Иванов, се промъкнаха и поправки, узаконяващи по-високите глоби за нередовни пътници. До този момент максималната възможна санкция по закона бе глоба от 10 лв. и всички актове, написани по наредбата на Столична община, които са били обжалвани, са падали в съда. Сега обаче промените в закона дават възможност общините да налагат глоби в размери, каквито те преценят", коментира Георги Статков от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.

Освен цената на билета от 1 юни се увеличи и глобата за нередовните пътници – от 20 на 40 лв., а актът скочи от 100 на 200 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във